PREDSTAVLJANJE ALBUMA U INK-u

FORBIDDEN LIVE VEDRANA RUŽIĆA: Jazz za ugodno proljetno buđenje

Ružić, koji svira kontrabas i električni bas je u Pulu doveo jaku ekipu koju su činili Adriano Bernobić za bubnjevima te Jaka Kopač za alt saksofonom, a korona je nažalost iz stroja izbacila Hrvoja Gallera koji je trebao svirati klavir, pa su umjesto njega u Pulu stigli gitarist Pavle Miljenović i gost iznenađenja kojeg zapravo i nije bilo tako teško pogoditi. Bio je to Ružićev brat Zvjezdan

| Autor: Mladen RADIĆ


Bio je to jazz koncert baš za ovakvo vrijeme, za proljetno buđenje, možda tek najava onog što slijedi nakon oprezno najavljenog popuštanja pandemijskih mjera.

Vedran Ružić i njegova ekipa protresli su publiku koja ih je došla slušati u Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pule gdje su u subotu navečer došli promovirati album "Forbidden Live" koji je prošle godine snimljen u pazinskom Spomen domu. Ružić, koji svira kontrabas i električni bas je u Pulu doveo jaku ekipu koju su činili Adriano Bernobić za bubnjevima te Jaka Kopač za alt saksofonom, a korona je nažalost iz stroja izbacila Hrvoja Gallera koji je trebao svirati klavir, pa su umjesto njega u Pulu stigli gitarist Pavle Miljenović i gost iznenađenja kojeg zapravo i nije bilo tako teško pogoditi. Bio je to Ružićev brat Zvjezdan koji je prije godinu dana na ovoj pozornici promovirao svoj album "Delightful F".

Glazba i likovnost

Koliko je pak Vedranu, koji je inače i likovni umjetnik, nedostajala svirka vidjelo se od samog početka. Vedran se potpuno posvetio svom kontrabasu i komunikaciji s publikom kojoj je nedostajalo jazza, ali to ne bilo kakvog jazza, nego upravo ovakvog, pomalo nabrijanog i stilski nejednoličnog.

Ima kod Ružića, koji dolazi iz Opatije, glazbenih pasaža koji podsjećaju na istarski poluotok, ali odveo je on preksinoć publiku i do Bliskog Istoka, pa i još istočnije, do Mongolije. Naravno da je u većem dijelu to stari, dobri jazz s primjesama drugih pravaca, ali ono što je najbitnije, jednom kada su Vedran Ružić i ekipa krenuli, odmah su prebacili u višu brzinu već s prvom "Eternel Etudiant" i njihovi unutrašnji motori pokazali su da se neće brzo isprazniti.

(Snimio Dejan Štifanić)

Ipak, od toliko sagorijevanja, Vedran je u jednom trenutku morao zamoliti za malo vode koja je ubrzo stigla. Trebalo je u drugom dijelu malo ohladiti tu karoseriju, usporiti i dati publici priliku da uživa u nešto laganijoj, introspektivnijoj atmosferi.

Zvjezdan se bratu pridružio da bi prvo izveli skladbu znakovitog naziva "Obiteljski san" i bilo je sjajno vidjeti kako dobro njih dvojica funkcioniraju na sceni. Što bi se reklo krv nije voda, ali ni talent nije ništa bez rada. Vedranu je ovo prvi koncert u INK-u i prvi nakon duže pauze. Ima on jake adute. Njegov album "Spiritual Market" dobio je Porina, a živahna skladba "Libertin" koja zatvara "Forbidden Live" nominirana je ove godine za ovu prestižnu diskografsku nagradu te ju je Ružić uvrstio i u preksinoćnji repertoar koji obilovao jakim numerama koje pak svoju kvalitetu duguju upravo strastvenoj izvedbi na pozornici.

Night speaking

Ipak, kada bih morao istaknuti jednu pjesmu, onda je to "Night speaking" (ujedno i naslovna skladba prvog Vedranovog albuma) ne samo zato što je to omiljena Zvjezdanova skladba, što se vidi i uživo, nego zato što stilski dotiče auru melodičnog jazz rocka sedamdesetih i osamdesetih.

(Snimio Dejan Štifanić)

Nema veze koliko netko voli i pozna jazz, ovakav koncert kakav je priredio Vedran Ružić uz pomoć svog sastava mogao bi se, bolje rečeno trebao bi se, dopasti znalcima kao i onima manje upućenima. Ovo nije bilo "daj što daš, samo da se svira", ovdje se pokazala kvaliteta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini