CRO-CLASSIC-ETHNO

Predstavljen CD Dua Kumpare-Vešligaj: SUVREMENI GLAZBENI JEZIK PROŽET ELEMENTIMA FOLKLORA

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Neven LAZAREVIĆ)

(Neven LAZAREVIĆ)


Na albumu se nalaze djela Bjelinskog, Cossetta, Milottija, Okmace i Uhlika. Sami izvođači kažu da je ovaj album logičan slijed i rezultat njihovog rada na izvedbi djela hrvatskih skladatelja i poticanju pisanja novih skladbi za ovaj duo

Premda je zbog ograničenja poradi epidemioloških mjera u kazalištu trebao biti manji broj gledatelja, to nije spriječilo izvrsnu atmosferu i ugođaj prilikom koncertne promocije CD-a "Cro-Classic-Ethno" dua Kumpare-Vešligaj.

"Cro-Classic-Ethno" je prvijenac komornog dua Kumpare-Vešligaj s djelima hrvatskih skladatelja za klarinet i klavir kojima je osim suvremenog glazbenog jezika implementiranog u klasičnim formama zajednička i inspiracija folklorom.

Nadahnuto

Na albumu se nalaze djela Bjelinskog, Cossetta, Milottija, Okmace i Uhlika. Sami izvođači kažu da je ovaj album logičan slijed i rezultat njihovog rada na izvedbi djela hrvatskih skladatelja i poticanju pisanja novih skladbi za ovaj duo.

Album je trebala predstaviti muzikologinja Nuša Hauser koja je bila spriječena, tako da su to učinili sami glazbenici, odsviravši i dio skladbi s albuma. Njihov je nastup bio vrlo nadahnut, te pokazali su veliku uvježbanost, uigranost, koordiniranost i usredotočenost na izvedena djela.

O svakom su djelu rekli i pokoji kuriozitet te potom razigranim, osebujnim dijalogom klavira i klarineta predstavili izabrani program.

Počelo je nagrađenom "Sonatinom za klarinet i klavir" Branka Okmace sa stavcima Allegretto/Adagio/Allegro ma non troppo. Tu je prvi stavak sonatine nalik na pravu sonatu, a slijedi meditativni polagani tempo te potom živahni rondo. Kako je i u recenziji navela muzikologinja Nuša Hauser u svim stavcima osjeća se prisutnost tradicijske glazbe Istre.

Uslijedilo je djelo Tomislava Uhlika "Klarikajdanka" s djelima Odlazak ptica/Putovanje balonom/Klobučarov san/Čarobnjak vjetar/Ting i Tang/Uspavanka i Čardaš, gdje dolaze do izražaja različite atmosfere, uz bogati ritam i privlačne melodije, sve dakako uz vedrinu i dječju razigranost.

Čardaš varijacije

Vrlo je sugestivno zvučala i skladba "Čardaš varijacije iz Međimurja za klarinet i klavir" Emila Cossetta, gdje je došla do izražaja sva raskoš klarineta.

Bruno Bjelinski autor je "Sonate za klarinet i klavir" sa stavcima Largo – Allegro/Andante/Allegro vivace, gdje je posebice posljednji stavak predstavio razigranu živost, da bi uslijedilo djelo Nella Milottija "Fantazija za klarinet i klavir" i stavci Andante – Allegretto scherzando – Adagio/Allegro comodo.

Talent, nadahnutost i raskoš melodija, u znaku tradicije i modernog zaključili su ovu zanimljivu i nadahnutu glazbenu večer. Ljubitelji klasične glazbe napokon su došli na svoje, uz kvalitetan nastup i zanimljivu prezentaciju.

Predstavljena djela su bila i lirska i epska, s bogatim kontrapunktom i pogodni za tako osebujan dijalog dvaju instrumenata.

Duo Kumpare - Vešligaj uspješno surađuje dugi niz godina. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja od kojih ćemo spomenuti prvu nagradu na međunarodnom natjecanju "Musica insieme", treću nagradu na međunarodnom natjecanju komorne glazbe "Giulio Rospigliosi" 2019., Premio Campus delle Arti 2019. u Italiji, nagradu za najbolju izvedbu domaćeg autora na međunarodnom natjecanju Lions Cluba "Grand Prix" u Rijeci 2013., prvu nagradu na međunarodnom natjecanju Talijanske unije Istria Nobilissima 2013., posebnu nagradu za (pra)izvedbu domaćeg autora na ciklusu mo. Vinko Lesić u Splitu 2017. (upravo u petak izvedena "Sonatina" Branka Okmace).

Značajni su i nastupi i koncerti u sklopu ciklusa Glazbene staze u Maloj dvorani Lisinski (2014. i 2015.), ciklusa mo. Vinko Lesić u Splitu (2015. i 2017.), ciklusa Darko Lukić u Zagrebu 2018., itd. Posebno se ističu i cjelovečernji koncerti u maloj dvorani Lisinski (snimao Hrvatski radio) te u Kneževoj palači u Zadru (snimao Radio Zadar). Poseban naglasak stavljaju na proučavanje i izvedbu djela hrvatskih skladatelja.

Kumpare i Vešligaj završili su program jednogodišnjeg umjetničkog usavršavanja iz komorne glazbe na Accademia Musicale Santa Cecilia u Bergamu pod mentorstvom čuvenog ruskog pedagoga Konstantina Bogina, a trenutno se usavršavaju na Accademia Lorenzo Perosi u Bielli.

CD je objavila u studenome prošle godine diskografska kuća "Menart". Za snimanje i mastering zaslužan je poznati pulski ton-majstor Aldo Spada. Glazbenu produkciju potpisuju Aldo Spada, David Kumpare i Sandro Vešligaj. Za fotografiju je zaslužna Liberta Mišan, a za grafičko oblikovanje Miran Spada. Izvršni producent je Sandro Vešligaj, a urednik izdanja Tibor Šehtl. CD je realiziran uz potporu Upravnog odjela za kulturu Grada Pule.

David Kumpare (Pula, 1992.) maturirao je u klasi Branka Škare, prof. na Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Puli. Diplomirao je klarinet na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi izv. prof. art. Davora Rebe. Jedan semestar proveo je na unutarnjoj razmjeni kod doc.art. Davorina Brozića. Pohađao je brojne seminare i satove usavršavanja kod brojnih istaknutih klarinetista i pedagoga. Imao je zapažene rezultate na solističkim i komornim natjecanjima. Uz stalnu koncertnu djelatnost djeluje i kao orkestralni glazbenik - surađivao s orkestrom Opere B.B. i Opere HNK-a Ivana pl. Zajca. Zaposlen je kao nastavnik klarineta i voditelj puhačkog orkestra na Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova Rijeka.

Sandro Vešligaj (Pula, 1991.) maturirao je na klavirskom (u klasi Biserke Kuhta, prof.) i teorijskom odjelu na Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova Pula. Na riječkom područnom odjelu Muzičke akademije Zagreb završava preddiplomski i diplomski studij klavira pod mentorstvom izv. prof. art Vladimira Babina, a obranom specijalističkog rada 2016. završava i poslijediplomski specijalistički umjetnički studij na Muzičkoj akademiji Zagreb te stječe akademski naziv sveučilišnog specijaliste muzike. Sudionik je i dobitnik brojnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. Zaposlen je u zvanju višeg asistenta na Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of