LJETNA KLASIKA 2019.

BEETHOVENOVA 9. SIMFONIJA U PULSKOJ ARENI: Maestralna izvedba jednog od najvažnijih djela u povijesti glazbe

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Brojni stranci u publici, vjerna publika koja prati klasiku, kao i oni koji ne prisustvuju tako često glazbenim događajima, uživali su u predivnoj Beethovenovoj glazbi, tako snažnoj, evokativnoj, jedinstvenoj i neponovljivoj, a topla ljetna noć bila je savršena kulisa za to koncertno zbivanje

Posve je novo ruho dobio pulski amfiteatar prilikom izvedbe drugog od ukupno tri zbivanja u znaku klasične glazbe na programu ovoga ljeta.

Naime, u utorak navečer, prilikom izvedbe "9. simfonije" Ludwiga van Beethovena stolice su bile okrenute u suprotnom smjeru, posve drukčije nego inače, a stepenište je postalo poprište tog iznimnog glazbenog doživljaja – nova pozornica i sasvim novi ambijent.

Da je publika željna klasike, pokazala je dobro popunjena Arena, a u izvedbi ovog čuvenog djela u sastavu manifestacije Ljetna klasika 2019., sudjelovali su Orkestar Opere Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka uz Studentski zbor Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu i zbora Coro del Friuli-Venezia Giulia, sve to pod dirigentskom palicom Yordana Kamdzhalova.

Klasika ljeti

Brojni stranci u publici, vjerna publika koja prati klasiku, kao i oni koji ne prisustvuju tako često glazbenim događajima, uživali su u predivnoj Beethovenovoj glazbi, tako snažnoj, evokativnoj, jedinstvenoj i neponovljivoj, a topla ljetna noć bila je savršena kulisa za to koncertno zbivanje.

Solisti su bili sopranistica Kristina Kolar, mezzosopranistica Ivana Srbljan, tenor Marko Fortunato i bas Goran Jurić.

To je Beethovenovo djelo jedno od najvažnijih u povijesti glazbe, jedna od posljednjih i najpoznatijih Beethovenovih skladbi, te jedna od najpoznatijih klasičnih skladbi uopće.

Glazbeni kritičari uvijek vole isticati da ova simfonija u biti sublimira Beethovenovo dotadašnje stvaralaštvo. Iako je najpoznatiji završni stavak, koji je nazvan simfonija u simfoniji, nastao prema riječima poznatog njemačkog književnika Friedricha Schillera iz 1785., cijelo je djelo vrlo snažno te u novome ruhu Arene djelovao je još moćnije i nadahnutije. Kao da je samim ambijentom dodatno osnaženo.

Nije bez razloga Vijeće Europe prihvatilo 1972. godine "Odu radosti" za svoju himnu, a 1985. europski čelnici odlučuju da to djelo postane i službenom himnom Europske unije, gdje izražava europske ideale slobode, mira i solidarnosti.

Europu se već dugo definira starim kontinentom, pred kojim su stalno novi izazovi, a ova skladba, ova simfonija, kao da je vječna, bez granica. Uostalom, i francuski skladatelj Hector Berlioz rekao je da je upravo ta simfonija "kulminacija genija". Znamo da Beethoven nije imao lagan život, no ovo djelo uvelike je doprinijelo popularizaciji njegove glazbe te glazbe općenito, upravo zbog navedenih obilježja.

Remek-djelo

"Tvoje snove vežu niti/što rastavi moda zla,/svi će ljudi braća biti/krilo tvoje spajat' zna", glase stihovi iz jedne od strofa koja sublimira čitavu poruku koju stihovi i glazba ovog remek-djela prenose. Publika je znala uživati u šarmu toga djela, što su glazbenici nastojali prenijeti na najbolji mogući način.

Ljetna klasika nastavlja se u četvrtak u 21 sat, također u Areni operom "Carmen". Izvedbom opere čiju inscenaciju potpisuju Selma Banich, Sandra Dekanić, Marin Blažević i Alan Vukelić, ravnat će šef-dirigent riječkog orkestra, karizmatični Yordan Kamdzhalov.

Jedinstvenost ovog ambijentalnog spektakla režiranog samo za pulski antički amfiteatar, što će ga sa scenografske i svjetlosne intervencije transformirati u dramatične španjolske krajolike i arenu za koridu, jest promjena perspektive. Bit će zamijenjeni uobičajeni prostori pozornice i gledališta.

Predstava će se izvoditi na kamenim tribinama na kojima će ipak istodobno biti i - dio publike. Tako će 200-tinjak gledatelja biti integrirano u predstavu, odnosno postati njenim dijelom što garantira jedinstven, 4 D doživljaj ove opere. Naslovnu ulogu tumači sjajna mezzosopranistica, članica riječkog opernog ansambla Ivana Srbljan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter