nastupaju velika svjetska i glazbena imena

Ljeto hitova, megazvijezda i supergrupa priprema nam se u Areni

| Autor: Nina Petrović, Mladen Radić i Tea Tidić
(Snimio Srećko Niketić / Pixsell)

(Snimio Srećko Niketić / Pixsell)


Priprema nam se fantastično ljeto u Areni, a već je poznata nekolicina svjetskih izvođača koji će nas posjetiti, što uključuje i nekoliko debitantskih nastupa, ali i barem jedan povratak svima nam dragog gosta.

Imali smo prilike doznati, kako smo pisali, da će veliki maestro Andrea Bocelli nastupiti u pulskom amfiteatru 30. kolovoza, i da će tako proslaviti "s nama" svojih 30 godina karijere.

Pop ikone debitiraju u Hrvatskoj

Kraljica pop-punka Avril Lavigne prvi put će nastupiti u Hrvatskoj, i to 17. lipnja u pulskoj Areni. Kako saznajemo od organizatora koncerta, Charm Music, pola kapaciteta pulske Arene je već prodano, a zanimljivo je i kako je više od dvije trećine kupaca ulaznica upravo iz Hrvatske, što je rijetka pojava na koncertima velikih inozemnih imena u Puli.

Avril LavigneAvril Lavigne

Avril Lavigne dolazi u Hrvatsku na krilima uspjeha svog najnovijeg albuma "Love Sux" koji je završio pri vrhu top lista Europe, Amerike, Kanade, Japana, Australije, te pokupio mnoštvo pozitivnih kritika, postavši tako njen najbolje ocijenjen album do danas. Uz najnovije hitove u kojima se vratila ranim punk korijenima, publika u Puli imat će priliku s Avril pjevati njene legendarne pjesme poput "Girlfriend", "Complicated" i "Sk8er Boi". Velika svjetska turneja Avril Lavigne, na kojoj će između ostalih gradova posjetiti i Pulu, kreće 22. svibnja u rodnoj joj Kanadi, i to samo par dana prije 20. godišnjice njenog drugog albuma, ujedno i trostruko platinastog Under My Skin (2004.). Nakon obilaska Sjeverne Amerike Avril stiže u Europu, a Pula ima veliku čast ugostiti je na jednom od rijetkih samostalnih nastupa, jer na ostatku europskog dijela turneje nastupa, skoro pa isključivo, na festivalima.

Nakon Europe, Avril se vraća u Sjevernu Ameriku, a turneja završava koncertom u Edmontonu 16. rujna. Avril Lavigne je u posljednjih 20 godina ispisala povijest, obarala rekorde i dosljedno krčila vlastiti put kao beskompromisna sila u glazbi. Osim što je prodala 40 milijuna albuma diljem svijeta, zabilježila je osam nominacija za nagradu Grammy u kategorijama kao što su "Najbolji novi izvođač" i "Pjesma godine" te osvojila osam Juno nagrada, te po jednu MTV Music Awards nagradu i BRIT Music Awards nagradu. Zaslužila je mjesto u Top 10 na Billboardovoj ljestvici "Best of the 2000s" i drži Guinnessov svjetski rekord kao "najmlađa solo izvođačica na vrhu britanske ljestvice", dok je "Girlfriend" postao prvi glazbeni video koji je dosegao 100 milijuna pregleda na YouTubeu. Ova Kanađanka u svijet glazbe je ušla već s 16 godina, kada je potpisala prvi ugovor s izdavačkom kućom, da bi već sa 17 objavila album prvijenac Let Go (2002.) koji je s 16 milijuna prodanih primjeraka postao najprodavaniji kanadski album te osmi najprodavaniji 21. stoljeća. Album je iznjedrio legendarne hitove poput "Complicated", "Sk8er Boi" i "I'm With You" koji su poharali svjetske ljestvice, porušili rekorde i donijeli Avril mnogobrojne nominacije. Ništa više nije moglo zaustaviti mladu djevojku buntovnog stava, punk skate izgleda, koja stvara pjesme brzih rifova, pamtljivih melodija i s tekstovima s kojima se mogu mladi mogu poistovjetiti. Nakon Let Go Avril je osigurala trostruku platinastu nakladu za album Under My Skin (2004.), dvostruku platinastu nakladu The Best Damn Thing (2007.), zlatnu nakladu Goodbye Lullaby (2011.), zlatnu nakladu Avril Lavigne (2013.), i Head Above Water (2019.).

U 2022. Avril se vratila u studio i svojim punk korijenima te objavila album Love Sux kojem ne manjka ništa od njene mladenačke energije s početka 2000-tih. Album je pokupio mnoštvo pozitivnih kritika, postavši njen najbolje ocijenjeni album do danas. Kao gosti na Love Sux albumu pojavljuju se Machine Gun Kelly, Blackbear, Yungblud, Mark Hoppus iz Blink-182, te Travis Baker kao jedan od producenata albuma te vlasnik izdavačke kuće DTA Records koja je album i objavila. Baker gostuje i u spotu za prvi singl "Bite Me" koji je otkrio kako se nekadašnja pop-punk princeza pretvorila u pravu pop-punk kraljicu koja suvereno i dalje drži svoj tron. Ulaznice za debitantski koncert Avril Lavigne u Hrvatskoj putem Eventim online sistema ili na prodajnim mjestima Eventima. Pola kapaciteta pulske Arene je već prodano, a u prodaji je ostalo još i vrlo malo ulaznica za parter. Cijene ulaznica su: travnjak stajanje 65 eura, tribine slobodno sjedenje 88 eura, parter stajanje 77 eura te plato stajanje 150 eura.

Dua Lipa (Snimio Mike Blake / Reuters)Dua Lipa (Snimio Mike Blake / Reuters)

Dua Lipa, britanska pjevačica i kantautorica albanskog porijekla, također je debitantica što se Hrvatske tiče, a za premijerni nastup, odabrala je upravo Arenu!

Pop, odnosno disko zvijezda, prije no se posvetila sceni, nekoliko je godina radila kao model prije nego se posvetila isključivo glazbi. Godine 2014. potpisala je ugovor s Warner Bros diskografskom kućom. Godine 2017. objavila je debitantni album "Dua Lipa" koji je dostigao treće mjesto na ljestvici u Ujedinjenom Kraljevstvu. Zanimljivo je spomenuti da je njena baka, s majčine strane, bila Bošnjakinja. Dua je odrasla u West Hampsteadu u Londonu. Godine 2008. godine se sa svojom obitelji preselila u Prištinu i tada naučila albanski jezik.

Ova mlada i zanimljiva pjevačica nastupat će u pulskoj Areni 8. i 9. lipnja.

Unaprijed rasprodana turneja

The Smile, super bend kojeg čine Thom Yorke i Jonny Greenwood iz Radioheada, jednog od najutjecajnijih bendova današnjice i Tom Skinner iz Sons of Kemet vraća se u Hrvatsku, i 15. lipnja nastupa na pozornici pulske Arene. Koncert u Puli dio je europske turneje na kojoj će The Smile od ožujka do kolovoza posjetiti preko 15 zemalja, a na svima koncertima kao gost nastupit će i britanski glazbenik James Holden. Cijene ulaznica se kreću od 75 eura za parter, 85 za tribine i 140 eura za plato.

The Smile (Snimio Frank Leon)The Smile (Snimio Frank Leon)

Simple Minds, legendarni škotski rock bend predvođen Jimom Kerrom, po prvi puta stiže u pulsku Arenu u srijedu 3. srpnja 2024. Kroz zadnje desetljeće potvrdili su svoj utjecaj i pokazali da su i dalje glazbena sila koja nastupa pred desetcima tisuća fanova diljem svijeta. Prebogati katalog hitova koje će Simple Minds izvoditi u Puli uključuje bezvremenske klasike poput "Don't You (Forget About Me)", "Alive & Kicking", "Belfast Child", "Promised You A Miracle", "Glittering Prize", "Waterfront", "Sanctify Yourself", "Someone Somewhere in Summertime", "Alive and Kicking", "Sanctify Yourself" kao i brojne druge iz više od četiri desetljeća karijere. Cijene su 59 eura za parter stajanje, 77 eura za tribinu sjedenje i 48 eura za sektor trava gore stajanje. Organizatori ističu da je prodano je već pola kapaciteta Arene, a povoljnije ulaznice za koncert dostupe su do 25. veljače, nakon čega se cijene povećavaju 5 eura za svaki od sektora.

Simple Minds (Snimio Tony Mott / Reuters)Simple Minds (Snimio Tony Mott / Reuters)

Simple Minds upravo završavaju prvi dio Global Toura 2024 s 12 nastupa u arenama po Australiji i Novom Zelandu od kojih su većina unaprijed rasprodani. Sredina ožujka označit će nastavak koncerata koji kreću iz UK-a po Europi, uz neke već rasprodane koncerte, a ljetni dio turneje rezerviran je za velike open air nastupe uključujući i njihov prvi koncert u pulskoj Areni. The Guardian piše da bend izgleda kao da je tek počeo karijeru i donosi nepokolebljivu energiju, a album iz 2015. "Big Music" mediji opisuju kao njihov najbolji u zadnjih 30 godina. "Walk Between Worlds" ih je odveo na veliku turneju po SAD-u dok se posljednji "Direction Of The Heart" upisao na top 10 lista najboljih albuma diljem svijeta. Jedan od najvažnijih otočkih pop rock bendova u povijesti, predvođen Jimom Kerrom, vraća se u Hrvatsku nakon rasprodanog koncerta na zagrebačkom stadionu Šalata u lipnju 2022.

Lenny Kravitz (Snimio Zvonko Kucelin)Lenny Kravitz (Snimio Zvonko Kucelin)

Jedna od najvećih svjetskih rock zvijezda, Lenny Kravitz nastupit će u pulskoj Areni 28. srpnja 2024. godine, u sklopu velike svjetske turneje Blue Electric Light Tour. Cijena ulaznice iznosi od 79 eura i više.

Najbolje ljeto koje je Arena imala

Duran Duran, bez sumnje su jedan od najvećih mainstream bendova i glazbena institucija koja je iznjedrila neke od najvećih pop hitova svih vremena. Više od četiri desetljeća duga karijera, 16 studijskih albuma i preko 100 milijuna prodanih ploča diljem svijeta te nagrade, poput one za životno djelo, dva Grammyja, BRIT Awards za izvanredan doprinos glazbi, mjesto u Holywood Walk Of Fame, kao i uvrštavanje u Rock & Roll Hall Of Fame, označili su Duran Duran jednim od najprepoznatljivijih bendova našeg doba. Više od četiri desetljeća od početnog ukazanja na glazbenoj sceni, Duran Duran je i dalje u naponu snaga. Pula će tako čuti bezvremenske megahitove kao što su "Hungry Like A Wolf", "Rio", "Wild Boys", "Come Undone", "Ordinary World", "Union Of The Snake", "The Reflex", "A View To A Kill", "Girls On Film", "Save A Prayer" ili "Notorious". Cijene ulaznica kreću se za parter stajanje 87 eura, za tribinu sjedenje 119 eura i travu gore stajanje 68 eura.

Duran Duran (Snimio Nefer Suvio)Duran Duran (Snimio Nefer Suvio)

Zanimljivo je da je pulski gradonačelnik Filip Zoričić na svom Instagram profilu nedavno ponosno napisao "tek smo na pola u Areni", što, ako se čita među retcima, može značiti da se nadolazeće ljeto može pretvoriti u najbolje ljeto koje je Arena dosad vidjela - ljeto megazvijezda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter