5. BACKSTAGE LIVE PULA

Slavno ime na na pozornici INK. Članovi popularnog benda svirali su na zadnjem albumu Davida Bowieja

McCaslin je američki jazz saksofonist koji je kao vođa benda snimio više od desetak albuma, a sudjelovao je i na posljednjem studijskom albumu Davida Bowieja "Blackstar" iz 2016. Na tom albumu svirali su i klavijaturist Jason Lindner te basist Tim Lefebvre, koji uz bubnjara Natea Wooda čine i Donny McCaslin Quartet

| Autor: Mladen RADIĆ
Donny McCaslin u Puli 2021. kao dio kvarteta Antonija Sancheza (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Donny McCaslin u Puli 2021. kao dio kvarteta Antonija Sancheza (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Backstage Live Pula u kojem su proteklih godina uživali ljubitelji jazza vraća se u Pulu u svom petom izdanju. Za sada je potvrđen prvi koncert i to onaj Donny McCaslin Quarteta koji će se održati 13. svibnja u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula. Sastav čine Donny McCaslin - tenor saksofon, Jason Lindner - klavijature, Tim Lefebvre - bas i Nate Wood - bubnjevi.

O njemu se priča

McCaslin je američki jazz saksofonist koji je kao vođa benda snimio više od desetak albuma uz mnoštvo drugih projekata poput sudjelovanja na posljednjem studijskom albumu Davida Bowieja "Blackstar" iz 2016. Na tom albumu svirali su i Lindner i Lefebvre.

McCaslin je prilično dobro poznato ime pulskim ljubiteljima jazza koji su se u njegove kvalitete uvjerili na dva fenomenalna koncerta u Puli. Prvi put došao je predvodeći svoj trio u kojem su bili basist Scott Colley i bubnjar Antonio Sanchez i njihov nastup u Domu hrvatskih branitelja oduševio je ili bolje rečeno očarao publiku koja je ga je pratila u hipnotičkoj tišini.

Donny McCaslin novi album trebao bi objaviti ove godine Dave StapletonDonny McCaslin novi album trebao bi objaviti ove godine Dave Stapleton

Drugi put opet je došao sa Sanchezom i Colleyjem, ali ovaj put je to bio Sanchezov kvartet koji je još činio i alt saksofonist Miguel Zenon. Bilo je to prije dvije godine u INK-u u sklopu trećeg Backstage Live Pula festivala i bio je to koncert o kojem se danima kasnije pričalo i s kojeg su svi koji su došli ponijeli samo najbolje dojmove.

Traženo ime

Donny McCaslin je počeo svirati s 12 godina, a kao tinejdžer je nastupao u bendu svog oca vibrafonista u Santa Cruzu. Do srednje škole pojavio se više puta na Monterey Jazz Festivalu. Nakon što je pohađao Berklee College of Music uz punu stipendiju, McCaslin je postao tražen svirač u New Yorku.

David Bowie vidio je McCaslina kao solista za orkestar Marije Schneider i doveo je McCaslinov progresivni jazz kvartet koji je definirao vizionarsku stilsku fuziju "Blackstara". David Hadju napisao je u The Nationu da je "Donny McCaslin bio David Bowiejev David Bowie." Zauzvrat, Bowie je utjecao na McCaslina, koji je spojio alt-rock i jazz na svom prvom albumu sa stihovima, "BLOW" iz 2018., a novi album trebao bi objaviti ove godine.

Jason Lindner američki je pijanist, klavijaturist, dizajner zvuka, skladatelj, aranžer i producent.

Basist Tim Lefebvre je kao session glazbenik i član benda, radio s glazbenicima poput Bowieja, The Black Crowes, Elvisa Costella, Stinga, Empire of the Sun, The Sleepy Jacksona, Waynea Krantza, Patti Austin, Johna Mayera, Jovanotti, Chuck Loeb, Mark Guiliana, Jamieja Culluma, Chrisa Bottija i Knowera.

Kao član Tedeschi Trucks Banda do 2018. ostavio je trag na filmskim i televizijskim soundtrackovima, uključujući one za "Oceanovih 12", "Pokojni", "Analiziraj ono", "Obitelj Soprano" i "30 Rock". Časopis Bass Musician naziva ga "glazbenim lingvistom", a vješt je u raznim žanrovima, uključujući rock, jazz, fusion, elektroniku i R&B.

Nate Wood američki je jazz multiinstrumentalist koji je nastupao s Wayneom Krantzom, Kneebodyjem, Tigranom Hamasyanom, Louisom Coleom, The Callingom i Taylorom Hawkinsom i Coattail Ridersima.

Dva dana prije Pule, 11. svibnja Donny McCaslin Quartet nastupit će u zagrebačkom Kerempuhu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater