dojmljive izvedbe

26. Međunarodna škola harmonike završena svečanim koncertom u crkvi sv. Franje u Puli

Za svečani koncert je formiran poseban harmonikaški orkestar sastavljen od članova harmonikaškog orkestra "Stanko Mihovilić", polaznika međunarodne škole, kao i profesora i učenika glazbenih škola te studenata Muzičke akademije u Puli, a dirigent je bio Miran Vaupotić

Harmonikaški orkestar se predstavio vrlo zanimljivim repertoarom (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Harmonikaški orkestar se predstavio vrlo zanimljivim repertoarom (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


  Svečanim cjelovečernjim koncertom polaznika završeno je ovogodišnje, 26. izdanje Međunarodne škole harmonike. Ta škola, koja je u svom nazivu do prethodnog izdanja nosila naziv ljetna, sada je postala jesenja, i trajala je od 27. listopada do 2. studenog, kada su polaznici predstavljeni svečanim koncertom.

  Manifestacija se održava nakon dvije godine pauze zbog koronavirusa, a organizator je, kao i uvijek do sada, OKUD-a Istra. Glazbenicima su bile u ponudi majstorske radionice i stručna predavanja s ciljem usavršavanja vještina sviranja na harmonici, ali i nadogradnja znanja stečenog u osnovnim i srednjim glazbenim školama te na visokoškolskom studiju.

  Sastavi

  Za svečani koncert je formiran poseban harmonikaški orkestar sastavljen od članova harmonikaškog orkestra "Stanko Mihovilić", polaznika međunarodne škole, kao i profesora i učenika glazbenih škola te studenata Muzičke akademije u Puli, a dirigent je bio Miran Vaupotić. Orkestar se vrlo zanimljivim repertoarom predstavio preksinoć pulskoj publici u crkvi sv. Franje, a uz orkestar je nastupio i bosansko-hercegovački solist na bandoneonu Jovica Ivanović. Iznimno dojmljive bile su izvedbe djela kao što su Doblerova "Werziade I", Piazzollin "Adios Nonino za bandoneon i orkestar", Morriconeov "Cinema Paradiso" ili pak Andersenov "Plink, Plank, Plunk!". Cjelokupna izvedba bila je vrlo snažna, uigrana, skladna, s posebnim osjećajem za svaku glazbenu partituru i dionicu, gdje su polaznici pokazali sjajne tehničke vještine.

  Prije toga nastupio je ansambl 26. Međunarodne škole harmonike, a dirigenti su bili Petar Hlašč, Karmen Antunović i Julian Grgorović, dok je solistica bila Anamarija Lovrečić.

  Cjelokupan projekt bio je sjajno iskustvo za mlade harmonikaše koji su mogli nastupati uz one starije, iskusnije, razmijeniti iskustva, znanja i vještine. Na repertoaru su bila djela Mascagnija, de Haana, Morriconea i Dvoraka. Od solista, nastupili su Ellen Leporiz i Marin Bilić.

  Predavanja

  Ovom koncertu prethodio je i koncert polaznika ove međunarodne škole. U sklopu manifestacije, a u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, održano je i 2. Stručno vijeće učitelja i nastavnika harmonike Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije.

  Ove su godine predavači majstorskog tečaja harmonike bili Angelo Pignatelli iz Italije, Heidi Luousjarvi iz Finske te Puljanin s njemačkom adresom Igor Krizman. Za majstorski tečaj dirigiranja i orkestar zadužen je bio Miran Vaupotić, nekadašnji student pulske Muzičke akademije, a danas uspješni dirigent s međunarodnom karijerom.

  Povezane vijesti


  Podijeli: Facebook Twiter
  Web kamere

  Pula

  Pula: Golden Gate of
  Pula: Golden Gate of

  Pula

  Pula: Forum
  Pula: Forum