ENOTEKA

TALIJANSKA VINA: Barbera

Nedavno sam dobio na kušanje izvrsnu barberu iz obiteljske vinarije Braida koju je 1961. godine pokrenuo Giacomo Bologna koji je vinograde naslijedio od oca Giuseppea, a danas je uspješno vode njegova djeca Giuseppe i Raffaella. Giacomo se smatra ocem moderne barbere jer je početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća počeo s odležavanjem barbere u francuskim barrique bačvicama

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Italija se u vinskome svijetu prvenstveno percipira kao zemlja dobrih crvenih vina. No, kad se pogleda službena statistika na relevantnoj stranici (www.italianwinecentral.com), istina je ipak drukčija, jer je omjer po podacima za 2020. godinu u postocima bio 57 prema 43 za bijela vina. Od dvadeset vinskih regija, u deset se više proizvodi bijelo, u devet crveno vino, dok je u Lombardiji "neriješeno". Prevagu donose vinske regije u kojima dominira masovna proizvodnja poput Veneta, Puglie te Sicilije, dok u najpoznatijim regijama kao što su Toskana i Piemonte dominiraju crvena vina.

Plemenita sorta

Od crnih sorti u Italiji najzasađeniji je sangiovese, slijede montepulciano te merlot i barbera. Barbera je plemenita sorta grožđa koja potječe iz vinorodne regije Piemote, ali je cijelo vrijeme u sjeni poznatijeg nebiola i uz rame trećoj značajnoj crnoj sorti u Piemonteu, dolcettu. Domovina barbere su prekrasni vinogradi na brežuljkastim položajima između gradova Asti i Alessandria s 800 godina tradicije vinogradarstva. Ovdje nalazimo barberu u tri vrhunske apelacije i to DOCG Barbera d Asti, DOCG Barbera Monferrato i DOCG Nizza.

Osim u Piemontu, ovu sortu grožđa susrećemo još u mnogim talijanskim vinogorjima kao samostalno vino ili pak kao dio kupaže. Barbera se uspješno uzgaja i izvan Italije, a nama najbliže u slovenskom Primorju u vinogorju Vipava, zatim u Grčkoj, Rumunjskoj i Izraelu. Kao zahvalnu sortu, talijanski doseljenici sadili su je po svim južnoameričkim zemljama u kojima su pokretali vinarije, tako da je imamo u Argentini, Brazilu i Urugvaju. Barbere ima i u Australiji te Južnoafričkoj Republici, a dobre rezultate postiže i u američkim vinskim regijama Kaliforniji i Washingtonu.

Nedavno sam dobio na kušanje izvrsnu barberu iz obiteljske vinarije Braida koju je 1961. godine pokrenuo Giacomo Bologna koji je vinograde naslijedio od oca Giuseppea, a danas je uspješno vode njegova djeca Giuseppe i Raffaella. Giacomo se smatra ocem moderne barbere jer je početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća počeo s odležavanjem barbere u francuskim barrique bačvicama. Ovaj potez pokazao se revolucionarnim jer je do tada to bila nepoznata praksa, ali ispao je pun pogodak.

Na taj su način stvorene dvije najpoznatije etikete ove vinarije: Bricco dell'Uccellone i Bricco della Bigotta. Danas bih s vama podijelio svoje viđenje upravo Bricco della Bigotta iz berbe 2018. Vino je dobiveno od 100 posto grožđa barbere koja dolazi iz zone DOCG-a, Barbera d’Asti, s mikrolokacije Rocchetta Tanaro. Nakon ručne berbe te prerade, slijedi 20 dana maceracije, a nakon pretakanja slijedi odležavanje u barrique bačvicama u trajanju od 15 mjeseci. Nakon toga, pred puštanje na tržište, vino se u boci školovalo još minimalno godinu dana.

Ljubičasta refleksija

Vino krasi lijepa duboka rubin crvena boja s blagim ljubičastim refleksijama, bistro je i gusto. Na nosu se polako otvara, a miris je vrlo zanimljiv te intenzivan. Na prvo mirisanje javljaju se note maline i trešnje, suhe šljive, koju prate nota vanilije i cimeta. Na drugo mirisanje javlja se nota crvene cikle te nota dima i čokolade te sladića, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane krasi ga dobra svježina te fini tanini sitne granulacije, vino je ukusno te ga krasi puno tijelo. U dobroj je ravnoteži, intenzivnost okusa je izražena, trajnost okusa traje poprilično te je kakvoća okusa fina.

Vino je harmonično, lijepo se pije, a na aftertasteu javlja se nota zrele maline. Vino je u odličnoj formi te ne treba žuriti s trošenjem, u dobrim uvjetima čuvanja može trajati još barem desetak godina. Eno-gastronomski ovo vino može pratiti više različitih mesnih jela a ja sam ga sljubio uz domaće njoke sa šugom od divljači.

Foto

Ime vina: Bricco della Bigotta

Godina berbe: 2018.

Proizvođač: Azienda Braida

Lokacija: Piemonte / Italija

Temperatura serviranja: 16 - 18°C

Gastro preporuka: Njoki sa šugom od divljači

Ocjena: 9,5/10

Čaša: Riedel : Riedel Extreme Restauran Cabernet Glass

Cijena (mpc): 52 € (www.callmewine.com)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini