Iako se burgeri svrstavaju u brzu hranu, za one koje ubrzano žive, sve više ih nude i elitni lokali, pa možemo reći da se radi o elitnim burgerima, kao u našem slučaju. Namjerili smo se upravo na jedan takav lokal, u kojemu se na vrhunski način sljubljuju burger i pljeskavica i već naveliko gradom bruje pohvale, a tek je otvoren početkom svibnja. Gastro pub - restoran s jelima s roštilja Big blue u Bašaniji
(Snimila Sanja Bosnić)
Što je bilo prvo, kokoš ili jaje, a naše bismo pitanje u ovoj gastro priči mogli preinačiti u - burger ili pljeskavica? Odgovor je dvojben i kompliciran, jer različita su tumačenja podrijetla ovih mesnih delicija koja sežu u daleku prošlost, no u suvremenoj gastronomiji i našoj Big blue gastro priči je to nebitno. Bitno je da su se oba pokazala kao iznimno ukusno pripremljena jela. Poželjan obrok. Iako se burgeri svrstavaju u brzu hranu (fast food) za one koje ubrzano žive, sve više ih nude i elitni lokali, pa bismo mogli reći da se zapravo radi o elitnim burgerima, kao u našem slučaju.
Namjerili smo se upravo na jedan takav lokal, u kojemu se na vrhunski način sljubljuju burger i pljeskavica i već naveliko gradom bruje pohvale, a tek je otvoren početkom svibnja. Gastro pub - restoran s jelima s roštilja Big blue u Bašaniji, na adresi Mojmirska 3.
Generacije i generacije Umažana pamte ga još od 2000. godine kao bar, odnosno pub, okupljalište mladih, privlačno mjesto za druženje s odličnom glazbom u sitnim noćnim satima, glazbom po izboru vlasnika Dejana Pertića, našega sugovornika koji se nedavno odlučio na promjenu poslovne politike. Prateći nove trendove u gastronomiji, tempo života i usputno konzumiranje jela, najčešće brze nezdrave hrane, Dejan se odlučio za gastro ponudu ovih globalno omiljenih i popularnih jela kod mlađe populacije, ali spravljenih na zdrav način. Korištenjem vrhunskih i zdravih namirnica lokalnih proizvođača, pripremanima po domaćoj recepturi samog vlasnika.
Sjedimo na natkrivenoj terasi Big bluea u debeloj hladovini gdje blag povjetarac neprestance cirkulira, pa tako nesnošljiva vrućina u zraku postaje snošljivija. Dejanova ispovijest, pomalo idilična, stapa se s dobrom glazbom koja dopire iz restorana, onako "soto voce".
- Moj pokojni otac Livio bio je mesar po struci i za života je bio vlasnik marketa i mesnice u produžetku Big bluea, gdje sam uz njega naučio mesarski zanat jer mi je obitelj bila u toj branši. Nabavljali smo meso isključivo od malih lokalnih proizvođača i pripremali ga po očevoj recepturi. Oduvijek je u meni tinjala želja da to stečeno znanje, slaganje tih zdravih namirnica na bazi svih vrsta mesa, pa čak i ribe, nastavim raditi na taj domaći, kućni način. Primijetio sam da u bližoj okolici fali baš takva vrsta ponude, konkretno burgera. Naime, Savudrija je poznata kao ribarsko mjesto i obiluje ribljim restoranima, ali oni mlađi, u stalnom pokretu, preferiraju na brzake pojesti burgere i hamburgere. Zapravo je to postala trendy hrana u svijetu. I tako sam se orijentirao prvenstveno na tu vrstu ponude, no kako djeca i tinejdžeri dolaze najčešće u pratnji roditelja, proširio sam jelovnik i za obitelji, s drugim jelima zgotovljenima s vrhunskim namirnicama, recimo, u gourmet izdanju. A za slatki kraj naše gastro ponude na jelovniku su i razne slastice, vrhunske delicije kao dnevni kolači. S takvim pristupom, postali smo urbani grill & burger & gourmet lokal sa širokom lepezom raznolikih delicija, rađenih po domaćim receptima, za svačiji okus, ali i džep, opisuje Dejan.