ZANIMLJIVA RADIONICA

Kako spojiti sir i vino?

| Autor: Glas Istre
Radionica u Svetvinčentu

Radionica u Svetvinčentu


U Savičenti je tijekom jesenskog perioda svake godine bilo vrlo živo, održavale bi se razne gastro manifestacije, od kojih su svakako nezaobilazni Festival sira i Fešta mladega vina manifestacija s najdužom tradicijom

No ponukana nemogućnošću održavanja manifestacija sa većim brojem posjetitelja, Turistička zajednica Općine Svetvinčenat organizirala je nekoliko interaktivnih radionica sljubljivanja sira i vina na kojima su prezentirani proizvodi istarskih proizvođača. Radionice je vodio poznati sommelier i vinski kritičar Emil Perdec, a održane su u novoobnovljenom kaštelu Morosini Grimani, u degustacijsko-prodajnom prostoru smještenom u prizemnom dijelu palače kaštela, koji svakako nudi mogućnost kvalitetne prezentacije i prodaje lokalnih proizvoda.

"Jako mi je drago da sam mogao sudjelovati u kreiranju ovih radionica koje imaju vrlo vrijedan edukacijski karakter, jer sljubljivanje hrane i vina te ostalih pića nudi jako puno mogućnosti za kvalitetnu prezentaciju proizvoda. Inicijalna ideja je da pokušamo u tri radionice sljubiti sireve i vina istarskih proizvođača i prikazati razne mogućnosti prezentacije lokalnih proizvoda. Sljubljivanja smo radili školskim primjerom sljubljivanja od laganih sireva i laganih vina prema težima, ali predstavili smo i neke neobične kombinacije", kaže Perdec.

"Prvi neobičan primjer bilo je sljubljivanje tradicionalne mlade nježne kravlje skute OPG Pekica koju smo prelili s malo mladog maslinova ulja i spojili s Organic blonde pivom koje proizvodi mala pivovara Kampanjola iz Savičente. Ova kombinacija bila je izvrsna i neobična te se svima svidjela, no najneobičniju kombinaciju smo ostavili za kraj. Naime, opet smo poslužili laganu nježnu skutu koju smo prelili s domaćim medom OPG Bulešić, a uz to smo poslužili Gin Karbun Aura sa tonicom, ledom uz malo začina te fetom naranče. Ova je kombinacija bila iznenađujuće dobra i zanimljiva. Sljubili smo i nježnu mozzarelu Latus uz Kunfini pjenušac, potentni blanc de blanc, koji je nastao kao suradnja Općine Svetvinčenat i vinarije Matošević, no pjenušac je bio malo dominantan u ovoj kombinaciji. Svježe i elegantne malvazije vina Bačac iz Kukurini i Fuhtar izvrsno su se sljubile uz polutvrde kravlje sireve iz sirana Orbanić i Majcani. A jedan od najboljih parova bio je polutvrdi kozji sir Kumparička uz odležanu malvaziju vinarije Fakin La Prima iz berbe 2017.", kaže Perdec.

"Meni osobno se jako svidjela i kombinacija sjajnog odležanog sauvignona bijelog Zelena Grimalda, vinarije Matošević uz Peršićev miješani ovčje kravlji sir. Tvrdi ovčji sir Macan bio je za nijansu presnažan od Geržiničeva nježna Syraha, isto kao što je Vivodina odležana malvazija Sv.Euphemija bila presnažna za tvrdi sir kozlić Vesne iz Loborike. Odležani Motovunski terani, vinarije Tomaz i Benvenuti su se izvrsno pokazali, prvo je Tomazov Superiore izvrsno pasao uz tvrdi kravlji sir karig Vesne iz Loborike. Potom je Benvenutijev teran u Barriqu bio sjajan uz odležani ovčji sir u teranu mljekare Sia iz Gurana. Latusov odležani sir Veli Jože bio je izvrstan uz Merlot Superiore Franca Armana kao i još moćniji Latusov Urbani uz slatku izbornu berbu bobica malvazije male vinarije In Sylvis iz Svetog Petra. Evo ukratko sam vam pokušao prenijeti moje dojmove sa ovih izvrsnih radionica te se nadam da sam vas uspio zainteresirati da nam se pridružite na nekoj od njih“, rekao je Emil Perdec.

"Uloga eno-gastronomije u Istri izuzetno je važna i jedan je od bitnijih elemenata cjelokupnog turističkog doživljaja. Eno-gastronomija prezentira kulturu i povijest našeg područja, a bitna je i njezina valorizacija kroz brend naše destinacije. Putem ovih radionica želja nam je bila prezentirati naše lokalne proizvođače i njihove proizvode svim zainteresiranima i podignuti svijest o važnosti lokalne proizvodnje za razvoj turizma na održivi način", rekao je Dean Pustijanac, direktor TZO Svetvinčenat.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom