ENOTEKA/PIŠE EMIL PREDEC

ISTARSKA VINA: Merlot Siljan

Arhiva

Arhiva


Jedno od najvećih iznenađenja na ovogodišnjoj Vinistri, uz šampiona u kategoriji svježih malvazija Denisa Bernobića iz Markovca, bilo je i veliko zlato za merlot iz 2017. vinarije Siljan iz Šegotići u općini Marčana. Za mene to nije predstavljalo iznenađenje jer poznajem rad ove obiteljske boutique vinarije već duži niz godina. I već su na tržište plasirali nekoliko izvrsnih merlota i cabernet sauvignona iz raznih berbi te sam neke od njih i predstavio u ovoj kolumni. 

Odličan vinjak

Vinarija Siljan započinje svoju modernu povijest 2003. godine. Tad je Bepo, onako više iz znatiželje, iz starog obiteljskog vinograda odlučio pokušati proizvesti vino na malo moderniji način. U početku je sve bilo zamišljeno kao lijepi obiteljski hobi, no kad su na nekoliko smotri počeli dobivati i nagrade za svoja vina, priča se   promijenila i sve je podignuto na višu razinu. Bepo je vinariju vodio do 2017. kada ju je polako prepustio sinu Sanjinu, no on je, naravno, još uvijek angažiran u radu vinarije.

U sklopu vinarije je i lijepa kušaonica koju vodi nevjesta Emanuela. Pedantno uređen vinograd nalazi se na mikrolokaciji Kampi, koja je locirana točno između sela Šegotići i Velikih Vareški. Sortiment u vinogradu čine malvazija istarska i muškat žuti od bijelih sorti te merlot i cabernet sauvignon od crvenih.

Osim ovog malog obiteljskog vinograda, imaju i jedan vinograd u dugogodišnjem zakupu u okolici Brtonigle u kojem je zasađena malvazija istarska. Bepo radi i odličan vinjak koji se također na ovogodišnjoj Vinistri ovjenčao zlatnom medaljom. Dobiven je kao kupaža malvazije istarske, cabernet sauvignona i muškata žutoga, a odležavao je u rabljenoj barrique bačvici šest godina.

No, vratimo se merlotu s Vinistre. Ovo vino iz berbe 2017. još uopće nije na tržištu, a aktualan je njegov godinu stariji brat iz berbe 2016., koji je ove godine dobio zlatnu medalju na prestižnom vinskom natjecanju Mundus vini, a ponio je i nagradu kao najbolje crveno vino iz Hrvatske na ovome svjetski poznatom ocjenjivanju koji je u klasi razvikanijih Decantera i IWC-a. 

Polagano otvaranje

Danas bih s vama podijelio moje viđenje ovog krasnog merlota za koji je grožđe brano krajem rujna. Nakon prerade odrađena je maceracija od deset dana te je odležavalo u inoxu sljedećih pet mjeseci. Školovalo se u barrique bačvicama, kombinaciji novih i rabljenih, u razdoblju od dvije godine, a nakon toga je opet vraćeno u inox na šest mjeseci. Po punjenju u bocu Siljanov je merlot proveo 12 mjeseci na odležavanju pred puštanje na tržište.

Vino krasi duboka rubin crvena boja, bistro je i gusto, pred kušanje ostavio sam ga u dekanteru sat vremena, a onda još deset minuta u velikoj Riedl bordoškoj čaši. Vino se polako počelo otvarati, a miris je sa svakom vrtnjom čaše postajao sve bolji i profinjeno ugodan. Na prvo mirisanje otvaraju se bogate note bobičastog voća u obliku zrele borovnice, potom tamne kupine koju prati nota vanilije pa malo našiljene olovke i još nota prašine. Na drugo mirisanje javlja se nota mljevene kave koju prati nota tamne čokolade i malo dima, dakle kompleksnost mirisa je poprilično bogata. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane krasi ga solidna svježina, tanini su fini sa sitnom granulacijom. Ima odličnu mineralnost te snažno tijelo. Uravnoteženo je, intenzivnost okusa je poprilično izražena i trajnost okusa je poprilično trajna. Fine je kakvoće, harmonično je, na aftertasteu se javlja nota džema od borovnice namazanog na tost s maslacem. Vino je još uvijek u usponu te u dobrim uvjetima čuvanja može trajati barem desetak godina. Enogastronomski ovakvo vino traži komad crvenog mesa, a preporučio bih jedan pravi klasik - sočni T-bone steak, naravno srednje pečen, uz malo pečenog krumpira i maslinovog ulja.

Zlatna medalja

Ovo vino iz berbe 2017. još uopće nije na tržištu, a aktualan je njegov godinu stariji brat iz berbe 2016., koji je ove godine dobio zlatnu medalju na prestižnom vinskom natjecanju Mundus vini, a ponio je i nagradu kao najbolje crveno vino iz Hrvatske na ovome svjetski poznatom ocjenjivanju koji je u klasi razvikanijih Decantera i IWC-a

Ime vina: Merlot

Godina berbe: 2016.

Proizvođač: Vina Siljan

Lokacija: Šegotići/ZOI hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: T-bone steak

Ocjena: 9,5/10

Čaša: Riedel: Riedel Cabernet restaurant extreme glass

Cijena (mpc): 180,00 kn (kod vinara)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater