PIŠE LARISA RADIN

GASTRO KUTAK: Tave pune gurmanskih doživljaja


Kvalitetne su tave bazni hardver svake svakodnevne dobre kuhinje. Imam ih raznih, od one male za jutarnje jaje na oko od Demeyerovog najkvalitetnijeg inoxa presvučenog granitom koji je na sreću zamijenio godinama sveprisutne kontroverzne jeftine teflonske neljepljive, zatim gusane idealne za razne omelete, quiche, tortilje od krumpira i jaja i svakako palačinke, zatim bakrene za delikatne riblje filete i školjke pa do one prave heavy duty željezne u kojoj se savršeno peku steakovi, fiorentine i costate, bitno je samo da je dovoljno masna i vruća.

Željezne tave jesu alfa i omega gurmanske kuhinje i doista je bitno ne isprati ih do kraja sredstvom za pranje posuđa već ih nježno oprati toplom vodom i na njima ostaviti patinu, vremenom akumulirani sloj masnoće koji tretiranoj namirnici daje poseban štih pri čemu je bitno poštivati balans temperature pečenja bez naglih oscilacija.

U tavama se pripremaju prava gurmanska čuda, uz nekoliko namirnica iz hladnjaka koje su ostale od vikenda ili feštinskih bakanalija, takozvanih restlova, daju se složiti odlični i zdravi obroci. Jednostavan ali izvrstan je omlet od domaćih jaja, blitve, poriluka i mladog kozjeg sira, zatim prepečeni sendviči od odstajalog kruha, kozica, sira i zelene salate s nježnim preljevom od octa, jabučnog soka i mladog maslinovog ulja.

Na tavi prepečeni špageti s ostatcima ragua bolonjeza uz dodatak mini rajčica, julienne mrkvice i brazilskih oraščića uz čašu finog crnog pinota zadivit će neočekivane goste. Rafinirano tanko narezana pisanica od junetine sa lisičarkama uz nježni dodatak vrhnja, sherryja i chilli papričice uz finu salatu od krastavca začinjenu jogurtom posipanog matičnjakom neodoljivo zove na kalež maceriranog sivog pinota ili malvazije.

Razne su tave naprosto neizbježan dio kuhinjskog inventara, od baznih funkcija predpripreme pa do maestralnih flambiranja u stilu velikih chefova. Svakako ne bi htjela zaobići i posude za pečenje od gusa, odnosno lijevanog željeza bakra ili keramike koje svakako spadaju u red tava koje se dogotovljuju u pećnicama.

Tu spadaju musaka, parmiggana od melancana pomidora i mozzarelle, zapečene palačinke s kardamomom i šljivama ili fine gratinirane medaljone lungića sa smokvama, kozjim sirom i timijanom. Kako god inspiracija ili receptura navede, preporuka je svakako da su   tave i posude za pečenje svih kvalitetnih dostupnih materijala kraljice dobre kuhinje, nezaobilazni predmeti u radionicama nas koji volimo kvalitetno kuhati i uživati. Bon appetit!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter