KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Vege lazanje - recept kojemu ni najokorjeliji mesojedi neće moći odoljeti

| Autor: Glas Istre
(Foto: Pixabay)

(Foto: Pixabay)


Ako ste u potrazi za jednostavnim i ukusnim vegetarijanskim jelom na pravom ste mjestu.

I dok u "klasične" lazanje ide mljeveno meso, sir i umak od rajčice, u vege lazanje, za koji vam donosimo recept, ide puno više povrća i nema mesa.

S puno povrća, od gljiva, kukuruza i graha, prema ovom receptu napravit ćete bezmesne lazanje kojima nitko neće moći odoljeti.

Sastojci:

  • 4 crvene rog paprike
  • 1 tikvica
  • 1 patlidžan
  • 2 mrkve
  • 1 luk
  • 3 češnja češnjaka
  • 300 grama gljiva po želji
  • 200 grama kukuruza
  • 200 grama graha iz limenke
  • 200 grama gauda sira
  • 100 grama mozzarella sira
  • listovi za lazanje
  • pasirana rajčica
  • maslinovo ulje
  • šećer
  • bosiljak
  • origano
  • mlijeko
  • brašno
  • maslac
  • sol
  • papar
  • muškatni oraščić

Priprema:

1. Paprike prerežite na pola, posložite ih u vatrostalnu posudu prekrivenu papirom za pečenje tako da im ‘koža’ bude na vanjskoj strani i na 10 minuta ih ispecite u pećnici. Kada ih ispečete, stavite ih u posudu s poklopcem dok se ne ohlade. Tako ćete moći lagano skinuti ‘kožicu’, a kada to napravite narežite papriku na kockice.

2. Patlidžan narežite na ploške po duljini. Posložite ih na tacnu prethodno obloženu papirnatim ručnicima i malo posolite kako bi pustili vodu. Isto napravite i s tikvicama. Gljive narežite na ploške.

3. Mrkvu, luk i češnjak nasjeckajte na kockice. Na malo maslinovog ulja u tavici pržite luk i češnjak. Nakon što dobije zlatnu boju, dodaje gljive i na kratko popecite. Nakon toga dodaje ostatak povrća koje ste prethodno pripremili. Dinstajte oko 20 minuta, a nakon toga dodajte grah i kukuruz iz konzerve. Začinite po želji, kratko još popecite i ostavite da se ohladi.

4. Bešamel pripremite tako da na otprilike 50 grama maslaca popržite malo brašna i onda ulijte mlako mlijeko. Cijelo vrijeme miješajte mutilicom da ne nastanu grudice, sve dok ne dobijete glatku smjesu. Na kraju dodajte sol, papar i muškatni oraščić.

5. Pasiranu rajčicu dinstajte na malo maslinovog ulja uz dodatak šećera i bosiljka.

6. U posudu za pečenje prvo ulijte dinstanu pasiranu rajčicu, pa onda na to posložite kore za lazanje. Na to stavite red nadjeva od povrća i na to stavite malo bešamela, čisto da pokrije sve povrće (nemojte pretjerivati s bešamelom jer će vam trebati za posljednji preljev). Ponovite postupak dok ne potrošite sastojke (osim bešamela) i zadnji sloj neka završi s redom lazanja. Lazanje prelijte ostatkom bešamela i na to naribajte gauda sir.

7. Vege lazanje pecite oko 40 minuta na 180 stupnjeva. Nakon pečenje, ostavite lazanje da odstoji oko 15 minuta da se ohlade.

Povrće u vege lazanjama možete staviti po želji, a ne nužno kako piše u receptu. Uz lazanje možete poslužiti salatu od rikule, baby rajčice, feta sira i bučinih sjemenki.

Dobar tek!

Izvor: N1

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter