KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Pašticada - omiljeno jelo blagdanskog stola

| Autor: Glas Istre
(Snimio Hrvoje Jelavić / Pixsell)

(Snimio Hrvoje Jelavić / Pixsell)


Pašticada je najpoznatije i najtradicionalnije jelo koje asocira na morske krajeve, a u nastavku donosimo recept koji mnogi rado pripremaju za blagdane.

Gusta pašticada od junetine jelo je kojem se uvijek lijepo vratiti. Priprema će ti oduzeti nešto više vremena, no okusi koje donosi ovo jelo toga su definitivno vrijedni.

Pašticadu poslužite uz domaće njoke, a ne zaboravi ni kruh za slasno toćanje.

Sastojci: 

  • 2 kg junetine
  • 200 g suhe slanine
  • 2 luka
  • 1 komad korijen peršina
  • 3 mrkve 1 komad korijena celera
  • 2 režnja češnjaka
  • 20 g pasirane rajčice
  • 2 dl suncokretovog ulja
  • 5 suhih šljiva
  • 5 suhih smokava
  • 1 jabuka
  • 2 dl crnog vina
  • 2 žlica senfa lovorov list ružmarin majčina dušica papar sol

Priprema:

Meso zapeći. Izvadi ga pa na ulju na kojem se pržilo kratko popržite sjeckani luk, češnjak, mrkvu, peršin i celer. Vratite meso u posudu te pirjajte poklopljeno oko dva sata uz povremeno dolijevanje mješavine vode i vina.

Kad je meso napola omekšalo, dodajte mu razmućenu rajčicu, šljive i smokve te jabuku narezanu na četvrtine.

Pri kraju kuhanja umiješajte lovorov list, ružmarin, majčinu dušicu, sol i papar. Meso izvadite, narežite ga na ploške i stavite na zagrijani tanjur za posluživanje. Umak protisnite kroz sito, prokuhajte ga i prelijte preko mesa.

Dobar tek!

Izvor: gastro.24sata.hr

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter