KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Zapečena tjestenina sa kremastim umakom od sira i luka

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Pašta in forno je jedno od omiljenih jela koja se mogu napraviti sa tjesteninom. Postoje mnogi načini pripreme, a mi vam danas donosimo recept za inačicu inspiriranu francuskom juhom od luka. Vegetarijanska opcija koja će se svidjeti i mesoljupcima!

Sastojci za 4 osobe:

  • 28 g maslaca
  • srednja crvena luka, tanko narezana
  • 1 žličica meda
  • 120 ml crnog suhog vina
  • 1 češnja češnjaka, usitnjena
  • 130 g smeđih šampinjona, narezanih
  • 1 žlica listova svježe majčine dušice (ili 2 žličice sušene majčine dušice)
  • Krupna sol
  • Crni papar
  • 350 ml povrtnog temeljca
  • 1½ žličice Worcestershire ili sojinog umaka
  • 1 lovorov list
  • 250 g kratke tjestenine
  • prsothvat kajenskog papra ili po ukusu
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 15 g izmrvljenog gorgonzola sira (nije obavezno)
  • 100 g naribanog Gruyère ili Grana Padana sira

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180°. U velikom loncu na srednje jakoj vatri otopite maslac, pa dodajte luk i med. Dinstajte dok ne omekša (oko 5 minuta). U istom trenutku postepeno ulijevajte vino (ne svo) dok se ne ukuha u luk te kuhajte još 10-ak minuta dok se luk ne karamelizira.

Potom dodajte češnjak, gljive, timijan te začine (sol i papar) i tako kuhajte još 3-4 minute. Uto dodajte ostatak vina, temeljac, umak koji odaberete, lovorov list i tjesteninu.

Kuhajte oko 8-10 minuta uz često miješanje dok pašta ne postane al dente, a temeljac se ne upije.

Dodajte kajenski papar, vrhnje i naribani sir te maknite s vatre.

Tjesteninu prebacite u posudu za pečenje i pospite ostatak sira po vrhu. Ubacite u pećnicu i pecite 20-ak minuta (dok se sir ne otopi). Dobar tek!

Izvor: Index recepti

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater