ČISTA PRIČA SRCA: STO SANDUKA PO ŠEST BOCA

Živjelo prijateljstvo! Kolekciju vrhunskih vina istarski vinar Ivica Matošević posvetio svom prijatelju i glazbeniku Vladi Divljanu

| Autor: Lara BAGAR


Najljepše je sjećati se nečega ili nekoga kroz veselje, pa čak i ako taj netko nije s nama. Pritom, zar nije zdravica najbolji mogući način za prisjećanje i druženje? A vino i glazba spajaju ljude te stvaraju lijepe uspomene. Misli tako i jedan od najpoznatijih istarskih vinara Ivica Matošević koji je u spomen na svog preminulog prijatelja Vladu Divljana, nekadašnjeg frontmena grupe Idoli, odlučio na tržište pustiti kolekcionarsko izdanje svojih najboljih vina posvećeno velikom glazbeniku i nadasve velikom prijatelju.

Od 1999. do 2014. svake se godine tulumarilo kod Matoševića u Krunčićima, prvog vikenda u kolovozu. Fotografija s fešte iz 2011. (Foto iz albuma Ivice Matoševića)Od 1999. do 2014. svake se godine tulumarilo kod Matoševića u Krunčićima, prvog vikenda u kolovozu. Fotografija s fešte iz 2011. (Foto iz albuma Ivice Matoševića)

- To je čista priča srca i najljepši mogući način da se netko pamti, kaže Matošević o ideji na koju je, nakon smrti legendarnog frontmena Idola, došao na poticaj Maxa Juričića koji je s Vladom Divljanom svirao u sastavu Ljetno kino. Željeli su osmisliti nešto što bi na neki način bilo nastavak sad već kultnih druženja uz vino i gitare. I tako je nastalo limitirano kolekcionarsko izdanje u kojem je istarski vinar priredio 100 sanduka po šest boca: tri crne Grimalde iz različitih berbi, dvije bijele Grimalde iz različitih berbi i jedna Antiqua.

Ivica i Vlada kada su se upoznali 1999. godine. Divljan je tada imao bradu (Foto iz albuma Ivice Matoševića)Ivica i Vlada kada su se upoznali 1999. godine. Divljan je tada imao bradu (Foto iz albuma Ivice Matoševića)

Svaka od šest boca imat će različitu etiketu, nazvanu po jednoj od Divljanovih pjesama. Etikete izrađuju umjetnice iz Zagreba, Beograda i Splita, čija su imena u tajnosti do promocije koja će se u svibnju održati u Istri i u Zagrebu na Divljanov rođendan 10. svibnja. "To je za ljude koji vole njega i vole vina", poručuje Matošević.

Sa svojim boljim polovicama - Ivica s Đurđicom i Vlada s Dinom (Foto iz albuma Ivice Matoševića)Sa svojim boljim polovicama - Ivica s Đurđicom i Vlada s Dinom (Foto iz albuma Ivice Matoševića)

Akcija simboličnog naziva "Živjelo prijateljstvo" ima i svoju humanitarnu stranu. Prihodom od prodaje Divljanove kolekcije opremit će se jedan studio Glazbenog laboratorija u Rovinju.

"Ideja je bila da sve ide za glazbenu edukaciju mladih entuzijasta. Tako da je sve zaokruženo. U katalogu je supruga Vlade Divljana napisala da bi Vlada na čitavu inicijativu sigurno rekao "Napokon ste smislili nešto pametno", otkriva Matošević o iznimnom izdanju za ljubitelje dobrog vina, ali i opusa Vlade Divljana, člana Idola, jedne od najvažnijih glazbenih pojava jugoslavenskog Novog vala.

Vlado i Kume (Foto iz albuma Ivice Matoševića)Vlado i Kume (Foto iz albuma Ivice Matoševića)

- Imam tu lijepu priču da sam Vladu Divljana upoznao na početku mog pravljenja vina, a odrastao sam na njegovoj glazbi. Srednja škola i novi val je mene odredio po svim principima i kada se dogodi moment da upoznaš idola svog djetinjstva koji pak voli tvoja vina, pa di ćeš ljepše?!, veli Matošević. "Od 1999. kada smo se upoznali pa sve do 2014. gotovo svake smo godine tulumarili kod mene u Krunčićima, prvog vikenda u kolovozu.

Ivica Matošević i kolekcija vina posvećena Vladi Divljanu koja će uskoro biti promovirana i puštena u prodaju (Snimila Lara Bagar)Ivica Matošević i kolekcija vina posvećena Vladi Divljanu koja će uskoro biti promovirana i puštena u prodaju (Snimila Lara Bagar)

To je bilo za ekipu, za prijatelje, ljubomorno smo to čuvali od javnosti. Feštom je redovito zapovijedao Jura Novoselić, također glazbenik iz Filma, Discipline kičme i današnjih Psihomodo Popa, a Divljani su nastupali familijarno, njegova supruga Dina, pa djeca Steva i Pavle, najprije u kolicima, onda klinci, pa tinejdžeri, a danas već odrasli ljudi. Neko je vrijeme s nama svirao i pokojni Andi Šipetić Demian i još puno dragih ljudi. Kada gledan unazad, od svih stvari koje mi je vino donijelo, to je jedno od najljepših stvari koje ću pamtiti", prisjeća se Matošević.

Vina za ljude koji vole Vladu Divljana i vole vina (Snimila Lara Bagar)Vina za ljude koji vole Vladu Divljana i vole vina (Snimila Lara Bagar)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter