vješta i kreativna

Posjetili smo simpatičnu pazinsku slastičarnicu "Kolačić". Vlasnica Jelena sve radi sama, iza sebe ima bogato iskustvo 

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Slastičarna Kolačić

Slastičarna Kolačić


U Ulici Franine i Jurine, u starijem dijelu Pazina, otvorena je nedavno slastičarnica, točnije obrt za proizvodnju kolača i torti, simpatičnog naziva "Kolačić". Preko puta pizzerije Peperone. Vodi ga Jelena Stanković, rodom iz nedalekog pazinskog Buraja, a pomaže joj, koliko može, i kćer Doria. Jelena je majka četvero djece te s obitelji žive u neposrednoj okolici Pazina.

Slastičarstvo završila u Puli, kamo je svakodnevno putovala vlakom - Jelena Stanković (snimio Anđelo DAGOSTIN)Slastičarstvo završila u Puli, kamo je svakodnevno putovala vlakom - Jelena Stanković (snimio Anđelo DAGOSTIN)

Iako je slastičarnica "Kolačić" otvorena tek prije pola godine, lani u kolovozu, već se za nju pročulo, tako da imaju i previše posla. Ne smeta ni to što se u istoj ulici nalazi još jedan obrt za proizvodnju kolača i torti, "Antica", jer si nisu izravna konkurencija. Posla bi bilo za još jednu slastičarnicu u Pazinu, smatra Jelena.

Poticaji HZZO-a i podrška supruga

- Ne reklamiram se, jer radim sama i ne stignem fizički sve odraditi, pa ponekad i odbijam narudžbe. A s druge strane ne mogu si priuštiti da nekoga zaposlim, pojašnjava nam Jelena sadašnju poslovnu situaciju.

Unatoč velikom slastičarskom iskustvu zapravo je sada na početku samostalne slastičarske karijere pa je tu potrebno mnogo uhodavanja, a i troškova ima kakvih kasnije, kada se potpuno opremi, neće biti.

(Snimio Anđelo DAGOSTIN)(Snimio Anđelo DAGOSTIN)

- Slastičar sam po struci i zapravo se cijeli život bavim time, kaže simpatična Jelena Stanković koja je slastičarstvo završila u Puli kamo je svakodnevno putovala vlakom.

Bila je jedina Pazinka u svom razredu. I tada je to, kao i danas, bilo traženo zanimanje. Možda joj to u tadašnjim godinama i nije bio neki omiljen smjer, ali s vremenom je zavoljela slastičarstvo, kaže nam.

Za rođendan stigla narudžba za tortu u obliku Playstationa 5Za rođendan stigla narudžba za tortu u obliku Playstationa 5

Praksu je odrađivala u nekadašnjem Mliječnom restoranu u Pazinu, pa je neko vrijeme radila za Maistru ljeti, pa u slastičarnici Concettino u Poreču, a zatim za Valamar deset godina, prvo u Poreču, pa u Vinežu kraj Labina, u Valfrescu.

(Snimio Anđelo DAGOSTIN)(Snimio Anđelo DAGOSTIN)

Dojadila su joj svakodnevna putovanja na posao, a i osjetila je potrebu da se osamostali. Uspoređujući samostalan rad s onim u tvrtki kao prednost potonjeg navodi da je zbog mnogo prekovremenih sati tada imala određeni period odmora koji bi iskoristila za druženje sa svojom djecom, međutim, promjenom radnog mjesta, odnosno preseljenjem iz Poreča u Vinež izgubila je tu prednost.

Jedna klasična slavljenička tortaJedna klasična slavljenička torta

S druge strane, sada si sama organizira posao i s time je zadovoljna.

(Snimio Anđelo DAGOSTIN)(Snimio Anđelo DAGOSTIN)

Hvali poticaje za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje putem kojih joj je isplaćeno 120 tisuća kuna bez čega se ne bi mogla upustiti u samostalan rad. Potpora za osamostaljivanje joj je bio suprug koji je i sam obrtnik.

Cukerančića i breskvica nikad dosta

- Najpopularniji kolači koje nudimo su princeze i voćne košarice s malinama, ribizlom, borovnicom ili narom, ali traže se i nekadašnji kolači poput tronka, šape s masti, takvi kolači imaju nekakav povratak popularnosti, kaže Jelena.

Kreativne torteKreativne torte

Najčešće se naručuju slastice, uglavnom torte za rođendane, krštenja, pričesti, krizme, svatove, ali i za smrtne slučajeve. Neki pak dođu po kolače za doručak na poslu.

Figurice na tortama prave se od jestive tičino maseFigurice na tortama prave se od jestive tičino mase

- Cukerančići i breskvice su najpopularniji u Pazinu. Breskvica nikad dosta, napominje dodajući da su pazinski cukerančići prepoznati kao autohtoni proizvod. Klijenti većinom dođu u slastičarnicu jer se o izboru slastica najbolje dogovara uživo, iako su narudžbe moguće i putem telefona.

Kolači raznih vrstaKolači raznih vrsta

Radi svaki dan od 8 do 16 sati, a subotom od 8 do 14 sati. Ljeti znaju navratiti i turisti, ali često sa skromnim narudžbama. Znaju zatražiti jedan cukerančić, samo da ga probaju. Osim s Pazinštine dosta ima kupaca torti iz Poreča i Labina kojima se baš sviđaju pazinski kolači. Vikendom su najveće gužve, pogotovo s tortama.

Slatkog posla uvijek ima napretek

- Potražnja za tortama je velika, pa da se otvori još jedna slastičarna, opet bih funkcionirala, kaže Jelena koja figurice na tortama pravi od jestive tičino mase. Povećanje potražnje za tortama može se objasniti i time da se sve manje rade torte "na crno" po stanovima, to je skoro iskorijenjeno, pa je veća potražnja u pravim slastičarnicama. Tako da posla u ovom slatkom poslu ima napretek.

(Snimio Anđelo DAGOSTIN)(Snimio Anđelo DAGOSTIN)

- U ovom poslu moraš biti malo i kreativan, ali imati i vještine da bi sve to napravio. To je jedna vrsta umjetnosti. I slastičarna mi je pored galerije, Društva likovnih stvaratelja Pazina, pa to ide jedno s drugim, šali se Jelena.

Jelena Stanković (snimio Anđelo DAGOSTIN)Jelena Stanković (snimio Anđelo DAGOSTIN)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of