U FAŽANI I NA BRIJUNIMA

VLADIMIR SKATE FILM FESTIVAL: Devet i pol godina slavlja skateboarding kulture

| Autor: Mladen RADIĆ
(Tedi KORODI)

(Tedi KORODI)


Organizatori festivala odlučili su u ovoj "polu" godini realizirati "polu" festivalsko izdanje koje će se održati u subotu u Fažani i u nedjelju na Brijunima, a ni ovoga puta neće izostati svjetske i hrvatske premijere filmskih uradaka. U dva festivalska dana prikazat će se ukupno 12 filmova koji dolaze iz Francuske, Italije, Njemačke, Finske, Bugarske, Srbije, Slovenije i Hrvatske.

Vladimir film festival za ovogodišnje izdanje u epidemiološkim uvjetima umjesto desetog, rođendana najavljuje drugačije, "deveto i pol" festivalsko izdanje koje će se održati u Fažani i na Brijunima u subotu i nedjelju, 26. i 27. rujna. Vladimir film festival prepoznat je diljem svijeta kao jedinstvena manifestacija koja je specifično okrenuta skateboarding kulturi, žanrovskom filmu (skate-videa) i prezentaciji nezavisnih, DIY projekata. Festival svake godine u Fažani i Puli okuplja poznata imena svjetske skateboarding scene, a publiku mu čini više stotina zaljubljenika u audio-vizualnu skateboarding produkciju koji krajem rujna sa svih strana svijeta dojmove razmjenjuju upravo u Fažani.

Skate session na početku

Organizatori festivala odlučili su u ovoj "polu" godini realizirati "polu" festivalsko izdanje koje će se održati u subotu i nedjelju, a ni ovoga puta neće izostati svjetske i hrvatske premijere filmskih uradaka. U dva festivalska dana prikazat će se ukupno 12 filmova koji dolaze iz Francuske, Italije, Njemačke, Finske, Bugarske, Srbije, Slovenije i Hrvatske.

Program počinje skate sessionom u subotu u 17 sati u DIY Skateparku 4 na otvorenom, odnosno u šumici kod Prostora urbane kulture Kasarna. Na istom mjestu od 20 sati održat će se projekcije devet skate-videa i dokumentarnih filmova među kojima se ističe bugarski film "Vid na život 2020" Amnesia produkcije, a ekipa filma će doputovati iz Bugarske i gostovati na festivalu. Između ostalog izdvaja se i finski dokumentarac "What you did there was amazing" redateljica Oona Markkanen i Ines Särkkä u čijem su središtu glasovi skejterica kojima skate nije hobi već način života. Prikazat će se i zanimljiv projekt "Shit Pie" Hane Piščević i Nebojše Resanovića koji je nastao spontano u trenutku kada je vlast u Srbiji uvela policijski sat tijekom korona-krize i kada su se mnoge ulice ispraznile, prometnice opustjele i time se otvorili mnogobrojni prostori za skejtanje.

U nedjelju će se program će se tradicionalno održati na Brijunima kada će uslijediti i središnji događaj ovog polovičnog izdanja – premijera hrvatskog dugometražnog skate-videa "Finta", splitskog autora Dina Cocea, koji je na filmu je radio punih šest godina. Posebnost filma leži u inovativnom pristupu snimanja i korištenja video opreme te u specifičnim idejama i rješenjima pri realizaciji skate-trikova. Program na Brijunima počinje u 20 sati kada će se prije spomenute premijere prikazati i dva kratkometražna filma među kojim je i njemački film "Ahlan Wa Sahlan (Dobro došli)" sniman u Jordanu. Autorima Jonasu Streckeu i Oskaru Ongu u fokusu filma su u jednakoj mjeri talentirani mladi jordanski skejteri i srdačni, gostoljubivi ljudi iz Amana te njihovo okruženje i neposredno povezivanje sa strancima.

Organizirano na Brijune

Organizirani polazak brodom na Brijune zakazan je u nedjelju u 18 sati s redovnog polazišta u Fažani te uz simboličnu cijenu karte. U slučaju kiše projekcije se iz brijunskog Ljetnog kina na otvorenom sele u Kongresnu dvoranu hotela Neptun.

Festival organizira Skateboard klub August Šenoa, a podupiru i potpomažu Općina Fažana, Istarska županija, Javna ustanova NP Brijuni, Javna ustanova Pula Film Festivali i Kino Valli, Komunalac Fažana, Sport4Vallues i Turistička zajednica Fažana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater