SNIMA SE

U PULI POČELO SNIMANJE FILMA "PULA": Utopijska ljubav između pulske srednjoškolke i izbjeglice iz ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine

Glavne uloge tumače bosanskohercegovački glumac Ermin Bravo i mlada glumica iz Zagreba Nika Grbelja, kojoj će to biti prvo pojavljivanje u filmu * Film nastaje u produkciji producentske tvrtke Kinematograf iz Pule. Osim redatelja Andreja Korovljeva i producentice Dijane Mlađenović, koji su Puljani, film je okupio cijeli niz filmskih autora i profesionalca, a među njima je i veliki broj suradnika iz Pule

| Autor: Mladen RADIĆ


Od početka tjedna Pula je grad u kojem se snima dugometražni igrani film nazvan upravo "Pula" redatelja Andreja Korovljeva i to prema istoimenom romanu Vladimira Stojsavljevića.

Gimnazija, neboderi, Kaštel…

Kako doznajemo od producentice Dijane Mlađenović, snimanje će trajati do 15. listopada, a snimat će se u uvali Valsaline, Mornaričkoj bolnici, Gimnaziji, tvrđavi Bourguignon, na Kaštelu, u Hotelu Pula, na starom autobusnom kolodvoru te u jednoj staroj austrougarskoj vila u širem centru Pule, a snimanje je započelo u jednom stanu u neboderu na Verudi.

Sa snimanja igranog filma "Pula" - glumice Nika Grbelja i Nika Ivančić te majstorica maske Snježana Gorup (Snimio Hassan Abdelghani)

Film nastaje u produkciji producentske tvrtke Kinematograf iz Pule. Osim redatelja Andreja Korovljeva i producentice Dijane Mlađenović, koji su Puljani, film je okupio cijeli niz filmskih autora i profesionalca – direktor fotografije je Stanko Herceg, scenografkinja je Tajana Čanić, kostimografkinja je Desanka Janković, majstorica maske je Snježana Gorup. Tu je i veliki broj profesionalaca i suradnika iz Pule – Kristina Nefat, Petra Pletikos i Debora Trusgnach iz sektora scenografije, Marko Krnjajić kao pomoćnik redatelja, Goran Legović kao organizator lokacija, tu je i Medvid, te Hassan Abdelghani kao fotograf na setu, kao i cijeli niz pulskih glumaca – Petra B. Blašković, Nika Ivančić, Luka Juričić, Romina Vitasović, Šandor Slacki (otac i sin). Glavne uloge tumače bosanskohercegovački glumac Ermin Bravo i mlada glumica iz Zagreba Nika Grbelja, kojoj će to biti prvo pojavljivanje u filmu.

Nada u premijeru u Areni

Dijana Mlađenović kaže da se "Pula" većinski financira sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Osim toga, film je sufinciran od strane međunarodnog fonda RE-ACT, te sredstvima Grada Pule odnosno Turističke zajednice Grada Pule. Pored toga, u uslugama, realizaciju su potpomogli upravni odjeli Grada Pule, gradske tvrtke Herculanea i Pula Parking, Opća bolnica Pula, Hotel Pula, Arheološki muzej i Talijanska srednja škola Dante Alighieri.

- Početak snimanja je protekao u najboljem redu. Sada se samo nadamo dobroj vremenskoj prognozi budući da imamo dosta scena koje se snimaju u eksterijerima, kaže Dijana Mlađenović koja očekuje da će distribucija filma započeti nakon nove godine kad će se film početi prijavljivati na najznačajnije filmske festivale. "Ovisno o njegovom selektiranju, s velikom nadom očekujemo da bi hrvatska premijera mogla biti upravo na idućem Pulskom filmskom festivalu", ističe producentica.

Andrej Korovljev i skripterica Lea Mileta (Snimio Hassan Abdelghani)

Jučer ujutro snimani su eksterijeri kod Ferijalnog, a poslijepodne je filmska ekipa otišla u Gimnaziju gdje snimaju scenu vezanu za zadnji dan škole prije ljetnih školskih praznika.

Producentica filma Dijana Mlađenović

Redatelj Andrej Korovljev kaže kako je prvi dan počeo i završio nenadano brzo i kvalitetno, a više je nego zadovoljan i kako je jučer prošlo snimanje u Gimnaziji.

- Iznenađen sam s obzirom da su prvi dani obično dosta napeti. Klinci su odlični, mislio sam da će biti više problema da kako bi razigrali i stvorili taj kolektiv da on funkcionira realno, prirodno, kao svaki razred pred odlazak na maturalni izlet, na kraju školske godine, tako da im nije trebalo puno da se uigraju u svoje uloge. Imali smo dosta intenzivne glumačke probe koje su trajale skoro tri tjedna, zajedno s tehničkim i organizacijskim pripremama, priča Korovljev koji je, po vlastitim riječima, oduševljen kako sve ide tečno, kako ispred tako i iza kamere.

Sukus dva svijeta u Hotelu Pula

Tema filma, kako kaže redatelj, je jedna nemoguća utopijska ljubav između pulske srednjoškolke Une i starijeg izbjeglice iz ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine 1995. godine. Početak te romanse događa se u Hotelu Pula gdje se sukobljavaju dva svijeta. Jedan je izbjeglički, getoizirani, pun boli, koji se nema mogućnosti uklopiti u drugu sredinu. S druge strane su pulski srednjoškolci, Unino društvo, punkeri, alternativci, metalci i svi koji su se okupljali u Hotelu Pula tih 80-ih i 90-ih godina.

Redatelj Andrej Korovljev, asistentica kostimografkinje Lena Modrušan, glumice Nika Ivančić i Nika Grbelja i majstorica maske Snježana Gorup (Snimio Hassan Abdelghani)

"Unutar tog malog mjesta imamo jedan sukus dva svijeta koja su se tamo našla zbog zabave, ljubavi, glazbe i življenja tih tinejdžerskih godina, i drugi, svijet ljudi koji su mimo svoje volje silom bili premješteni iz ratnih u neka mirnodopska područja kao što je bila Pula", objašnjava Korovljev.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter