Akcija na adresi volimdokumentarce.net

RESTART poklanja dvadeset besplatnih dokumentaraca!

| Autor: M. RADIĆ
"Medena zemlja" - bio je nominiran u dvije kategorije za nagradu Oscar

Zagrebački RESTART zbog lakšeg izdržavanja mjera opreza i izolacije u vrijeme pandemije virusa otvara bogatu online doku-riznicu s dvadeset potpuno besplatnih naslova dok je ostatak kolekcije sa stotinjak raznolikih dokumentarnih filmova dostupan za gledanje uz minimalnu naknadu

 

S akcijom podrške lakšeg izdržavanja mjera opreza i izolacije zbog pandemije virusa kreće zagrebački RESTART koji otvara bogatu online doku-riznicu s 20 potpuno besplatnih naslova dok je ostatak kolekcije sa stotinjak raznolikih dokumentarnih filmova dostupan za gledanje uz minimalnu naknadu.

Na web adresi volimdokumentarce.net u sljedećim danima će biti dostupni online i odabrani naslovi s repertoara Dokukina KIC, također po 'kriznim cijenama', a sve u svrhu podizanja kvalitete (kulturnog) života filmofila u vremenima karantene, ali i kao način održavanja nezavisne kulture živom u ovim vrlo nepovoljnim uvjetima.

"Srbenika", "Na vodi", "Putinovi svjedoci"

Među naslovima dostupnima za gledanje na volimdokumentarce.net je i film "Medena zemlja", dokumentarac o pčelarici Hatidži iz makedonskih planina koji je osvojio svijet i bio nominiran u dvije kategorije ovogodišnjih nagrada Oscar. Zahvaljujući distribuciji Restarta, ovaj fascinantan uvid u suvremeni odnos čovjeka prema prirodi i krhku ravnotežu ekosustava, dosada je u kinima diljem Hrvatske vidjelo više od pet tisuća ljudi, a s današnjim danom dostupan je i online uz minimalnu naknadu.

Među kreativnim i angažiranim dokumentarcima iz Restartove online videoteke filmovi koji na različite načine svjedoče o važnim temama našeg doba, bilo da bilježe ili dekonstruiraju svakodnevicu, ili razmatraju i upozoravaju na određene fenomene. Među njima se ističu i nagrađivani filmovi domaćih dokumentarista, "Srbenka" Nebojše Slijepčevića te "Na vodi" Gorana Devića, dok je najnoviji film poznatog ruskog redatelja Vitalija Manskog "Putinovi svjedoci" sa svojim nikada dosad viđenim materijalima dragocjen prilog rasvjetljavanju mehanizama koji stoje iza dolaska Vladimira Putina na vlast.

Dokumentarci o Bergmanu i Grace Jones

"Bergman: Jedna godina, jedan život" redateljice Jane Magnusson film je o životu "najvećeg Šveđanina svih vremena", nevjerojatno produktivnom redatelju Ingmaru Bergmanu, nastalom povodom 100. godišnjice njegova rođenja.

Među potpuno besplatnim naslovima je "Selfie“, talijanskog redatelja Agostina Ferrentea koji nakon ubojstva 16-godišnjaka od strane karabinjera u napuljskoj četvrti Traiano dvojici najboljih prijatelja Pietru i Alessandru daje mobilni telefon i mikrofon s uputom da snimaju vlastiti život kao "selfie" film, što oni i neumorno čine. U filmu "Slava kurvi", redatelj Michael Glawogger donosi priču o prostitutkama i seksualnim radnicama u Tajlandu, Bangladešu i Meksiku i to bez senzacionalizma, lažne patetike i osuđivanja.

U biografskom dokumentarcu "Grace Jones: Blood light and Bami" redateljica Sophie Fiennes donosi novi pogled na "kraljicu disca" kakva još nije viđena, dok "Čovjek delfin" Lefterisa Charitosa otkriva priču i nasljeđe Jacquesa Mayola, legendarnog ronioca na dah čiji je život bio inspiracija Lucu Bessonu za film "Veliko plavetnilo". Potpuno su besplatna i dva domaća filma, "Blokada" Igora Bezinovića te dokumentarni hit "Gangster te voli" Nebojše Slijepčevića.

Popis besplatnih filmova može se naći na restarted.hr.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of