FILMSKI KLASICI I 16 POSEBNIH PROJEKCIJA

PULSKI FILMSKI FESTIVAL: Najbolje od hrvatske i svjetske recentne filmske produkcije u Kinu Valli, INK-u, Areni, Kaštelu, ali i na Brijunima

Program Filmski klasici donosi devet naslova čije će se projekcije održati na četiri lokacije, a ovogodišnja je novost filmski program na Brijunima * Posebne projekcije ove godine donose još 16 naslova domaće i strane produkcije koji će se prikazivati na pet različitih lokacija, a među njima su brojne hrvatske, ali i svjetske premijere

| Autor: Mladen RADIĆ
U sklopu projekcije filmskih klasika na Brijunima moći će se pogledati i kultna komedija Kreše Golika "Tko pjeva zlo ne misli"

U sklopu projekcije filmskih klasika na Brijunima moći će se pogledati i kultna komedija Kreše Golika "Tko pjeva zlo ne misli"


Pulski filmski festival opet donosi filmske klasike i posebne projekcije najboljeg od hrvatske i svjetske recentne filmske produkcije uz brojne hrvatske, ali i svjetske premijere.

Posveta Žarku Potočnjaku

Program Filmski klasici donosi devet naslova čije će se projekcije održati na četiri lokacije. Kao posveta prošle godine preminulom glumcu Žarku Potočnjaku, u kinu Valli bit će održana projekcija filma "Prah", jednog od tri dijela poznatog omnibusa "Karneval, anđeo i prah" Antuna Vrdoljaka, kao i kriminalistička drama Zdravka Velimirovića "Dan četrnaesti" nominirana za Zlatnu palmu 1961. godine. Bit će prikazan i pobjednik pulskog laureata iz 1958., drama "H-8" Nikole Tanhofera, a bit će prilike vidjeti i talijanski film "Pasqualino Ljepotan" Line Wertmüller, prve žene redateljice nominirane za Oscara upravo za ovaj film, te je i ova projekcija njoj u spomen.

U INK-u će se moći pogledati film "Fantom Durmitora" redatelja Kurta Breinessa i Hansa Natgea iz 1933. godine, kao zanimljiv osvrt na susret slavenske i germanske kulture. Na Kaštelu će se održati dvije projekcije, njemačkog nijemog dokumentarnog filma iz 1927. "Berlin: Simfonija velegrada" Waltera Ruttmanna, koji će uživo glazbeno popratiti mladi hrvatski jazz kvartet Chui. Na Kaštelu se očekuje i projekcija poznatog filma Philippea de Broca "Čovjek iz Rija" u kojem je glavnu ulogu odigrao nedavno preminuli Jean Paul Belmondo.

Projekcije filmskih klasika održavaju se i na Brijunima gdje će se moći gledati kultnu komediju Kreše Golika "Tko pjeva zlo ne misli".

Posebne projekcije ove godine donose još 16 naslova domaće i strane produkcije koji će se prikazivati na pet različitih lokacija.

Foto

U Areni je na programu hrvatska premijera britanske biografske drame "Belfast" slavnog Kennetha Branagha

Na Brijunima će u sklopu programa Posebne projekcije biti održana hrvatska premijera "Grada prokletih", povijesnog noir trilera i drame koju je režirao austrijski redatelj Stefan Ruzowitzky, predsjednik Ocjenjivačkog suda hrvatskog programa na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu. Njegovo ranije ostvarenje, drama "Nasljednici" iz 1998. koja ga je lansirala među najbolje europske redatelje, prikazivat će se u sklopu posebnih projekcija u Kinu Valli, a Ruzowitzky će biti prisutan na obje projekcije.

Nagrađivani filmovi

U Areni će se moći pogledati hrvatska premijera britanske biografske drame "Belfast" koju je režirao slavni Kenneth Branagh. Film je osvojio brojne nagrade na svjetskim festivalima, ali i filmsku nagradu Oscar za najbolji originalni scenarij.

Osim "Nasljednika" u Kinu Valli na rasporedu je još pet naslova. "Ennio" je dokumentarni film Giuseppea Tornatorrea, osvajača nagrade za najbolji dokumentarni film na Venecijanskom filmskom festivalu. Riječ je o hrvatskoj premijeri biografskog dokumentarca o legendarnom skladatelju Enniju Morriconeu. Bit će prikazana i talijansko-belgijska pustolovna drama "Čudaci na slobodi" Gabriellea Mainettija, višestrukog laureata prošlogodišnje Venecije i velikog hita na kino blagajnama. Hrvatsku premijeru imat će i film "Slijepac koji nije htio gledati Titanic" finska dramedija redatelja Teemua Nikkija koja je osvojila srca publike također u Veneciji. Bit će prikazana i drama Zrinka Ogreste "Tu" koja je 2003. osvojila Zlatne arene za najbolji film i glavnu mušku ulogu. Na programu je i jedna svjetska premijera, ona bosansko-hercegovačkog trilera "Praznik praznine" Jasmina Durakovića sa Senadom Bašićem u glavnoj ulozi.

U Istarskom narodnom kazalištu održat će se sedam posebnih projekcija filmova od kojih su čak tri hrvatske, a jedna svjetska premijera, ona hrvatske nezavisne glazbene komedije "Yunaci rocka" redatelja Davida Petrovića. Radi se o adaptiranoj kazališnoj predstavi napravljenoj s minimalnim budžetom, a kao filmsku adaptaciju kazališta prikazat će i "Djecu sa CNN-a", niskobudžetnu hrvatsko-bosanskohercegovačku koprodukciju u režiji Aide Bukvić, te hrvatsku premijeru filma "Švedsko srce moje majke" bosanskohercegovačkog redatelja Adisa Bakrača.

Razgovori s autorima

Svoje hrvatske premijere imat će i slovenska humorna drama "Orkestar" redatelja Matevža Luzara i "Pucnji u Marseillesu", srbijanska povijesna drama redatelja Gordana Matića. U INK-u će biti prikazan i film redateljice Andree Štake "Gospođica", nastao u švicarsko-njemačko-bosanskohercegovačkoj produkciji. Film je, između ostalih nagrada, osvojio i Srce Sarajeva za najbolju glumicu, Mariju Škaričić, članicu Ocjenjivačkog suda hrvatskog programa na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu. Danskim filmom "Darling" redateljice Birgitte Stærmose predstavit će članicu Ocjenjivačkog suda Danicu Čurčić.

Na Kaštelu će biti prikazana hrvatska premijera dansko-nizozemskog horora "Ne govori zlo" danskog redatelja Christiana Tafdrupa koji je svoju svjetsku premijeru imao na ponoćnim projekcijama na Sundance film festivalu. Radi se o jednom od najatraktivnijih filmova na festivalu, ali koji se ne preporuča mlađima od 18 godina.

Sve su projekcije programa Filmski klasici i Posebne projekcije, osim onih u Areni, besplatne, a nakon mnogih projekcija uslijedit će i razgovori s autorima.

Detaljni raspored svih projekcija može se pronaći na službenim mrežnim stranicama Pulskog filmskog festivala.

Sve informacije u vezi prodaje ulaznica mogu se dobiti putem elektroničke pošte na e-mail ulaznice@pulafilmfestival.hr . Cijena ulaznica za pojedinačne filmske večeri u Areni iznosi 25 kuna, a komplet ulaznica za sve večeri u Areni košta 150 kuna. Povoljnije uvjete za kupovinu ulaznica studenti, umirovljenici i višečlane obitelji ostvaruju isključivo na info-punktu. Ulaz na filmske programe na Kaštelu te u Kino Valli i Istarsko narodno kazalište je slobodan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum