"PLAVI CVIJET": Predstavljena ekipa filma Zrinka Ogreste

Nisu tu prikazane sada vrlo popularne globalne teme poput pandemije i migranata, sada se zahtijeva da živimo globalne teme i probleme, kazao je Zrinko Ogresta

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Zrinko Ogresta, Ivan Maloča, Anja Šovagović Despot, Vanja Ćirić, Tea Harčević i Ivor Martinić (Foto Pula Film Festival/Manuel ANGELINI)

Zrinko Ogresta, Ivan Maloča, Anja Šovagović Despot, Vanja Ćirić, Tea Harčević i Ivor Martinić (Foto Pula Film Festival/Manuel ANGELINI)


Film Zrinka Ogreste "Plavi cvijet" na konferenciji za novinare koju je moderirao Boško Picula predstavili su režiser Zrinko Ogresta, glumice Anja Šovagović Despot, Vanja Ćirić i Tea Harčević, producent Ivan Maloča i scenarist Ivor Martinić.

Želja režisera Ogreste je da film i dalje ide putem A festivala, a ne krije zadovoljstvo što je do sada pročitao izuzetne osvrte o ovome filmu.

- Obično kažu da moji filmovi nisu za širu publiku, a ovaj je, čini mi se univerzalan, donosi vječnu obiteljsku temu, emocije, odnos majke i kćerke, tri generacije. Nisu tu prikazane sada vrlo popularne globalne teme poput pandemije i migranata, sada se zahtijeva da živimo globalne teme i probleme. Najteže je sada biti jednostavan, kazao je Ogresta odgovarajući na pohvalu Boška Picule o jednostavnosti ovoga filma.

Producent Ivan Maloča kazao je da voli filmove od 80-ak minuta, te da voli raditi s Ogrestom.

- Film se bavi odnosom ljubavi, gubitka roditelja, a svi se u tim trenutcima pitaju jesu li mogli napraviti nešto više za svoje roditelje, biti duže i češće kod njih, skrbiti se bolje, to su ta vječna pitanja, a ljubav ostaje. Izgubio sam majku upravo u fazi dovršavanja filma, pa tim dublje osjećam ovu temu, kazao je Maloča.

Anja Šovagović Despot glumi, kako je naglasio Boško Picula tijekom predstavljanja filmske ekipe, najatraktivniju baku uopće.

- Kada sam čitala scenarij, i pisalo je Violeta (80) pomislila sam, pa kako odglumiti tu baku. Imala sam cijelo vrijeme u glavi model svoje bake, i prema tome sam pristupila glumi. Kada sam pročitala da će moju "kćerku" glumiti Vanja Ćirić, odmah sam pristala. Uloga je pružala mogućnost predstavljanja širokog spektra emocija, to je uloga gdje glumica može uživati u tim nijansama, kazala je Šovagović Despot.

Govoreći o likovima u ovome filmu, kazala je, parafrazirajući Gibonnija, da je ljudima "lakše umrit nego reći oprosti", te da se neke pute pita zašto je tako teško reći oprosti.

Vanja Ćirić kazala je da joj je uloga Mirjane gotovo debitantska i iznimno joj se svidio lik koji je interpretirala, a film ju je jako dirnuo, to je film koji ima toplinu.

Naglasila je da su se tri žene, majka, kćerka i baka jako dobro snašle i u svojim ulogama i kao filmske partnerice, a i s režiserom.

Tea Harčević zadovoljna je što su je u filmu pustili da pjeva, a iz ovog je filmskog iskustva naučila puno toga, posebice od svojih iskusnih kolegica.

Ivor Martinić također je izrazio zadovoljstvo radom na filmu, ističući da je ovo djelo napisao prije desetak godina.

Ogresta je zaključio da je, nakon pročitanog scenarija, htio "smanjiti" godine protagonistica, da to ne bude baka od 80-85 godina, nego mlađa, a i kćerka mlađa, s time da i cijela fabula bude zanimljivija, da ne navodi na zaključke, odnosno na to kako će film završiti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of