NAJNOVIJEUKRADENA PRESTIŽNA NAGRADA

Nakon više od 40 godina od krađe: POSTHUMNO MILENI DRAVIĆ VRAĆENA ZLATNA ARENA

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Milena Dravić u filmu "Prekobrojna"

U sklopu Kinoteke, u svibnju prošle godine, otvoren je Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića, a na samom otvorenju velika je glumica iskazala žaljenje što u legatu nema njezine prve Zlatne Arene koju je osvojila za film "Prekobrojna" (1962.) Branka Bauera

U Beogradu se od 6. do 16. lipnja održava 21. festival nitratnog filma i obilježava 70.-godišnjica osnutka Jugoslavenske Kinoteke.

U sklopu Kinoteke, u svibnju prošle godine, otvoren je Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića, a na samom otvorenju velika je glumica iskazala žaljenje što u legatu nema njezine prve Zlatne Arene koju je osvojila za film "Prekobrojna" (1962.) Branka Bauera.

Oprost lopovu

Poznata je priča da je početkom 70-ih godina lopov iz njezinog stana otuđio nagradu, a nakon više od dvadeset godina, on joj je čak prišao, priznao krađu i zamolio za oprost što je Milena i učinila. Na inicijativu anonimnog štovatelja i predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine Istarske županije, Milana Rašule, pokrenut je postupak za izradu replike nagrade.

Uz suglasnost Ministarstva kulture Republike Hrvatske nagradu je danas ravnateljica Pulskog filmskog festivala Gordana Restović trajno predala u Legat.

O filmskoj divi uvodnu riječ održao je direktor jugoslavenske Kinoteke Jugoslav Pantelić, a upriličenju su prisustvovali i veleposlanik Republike Hrvatske Gordan Bakota te direktor i selektor festivala Saša Erdeljanović.

Devedeset filmova

U karijeri koja je trajala 60 godina, Milena Dravić snimila je 90 filmova, a u više od 50 ostvarila je glavne ženske uloge i osvojila brojne filmske nagrade. Glumom se počela baviti još kao srednjoškolka, kada je otkriva slovenski režiser František Čap s kojim snima svoj prvi film "Vrata ostaju otvorena" (1959.).

Najpoznatiji filmovi u dugogodišnjoj karijeri su: "Diližansa snova" (1960.), "Uzavreli grad" (1961.), "Prekobrojna" Branka Bauera (1962.), "Kozara" Veljka Bulajića (1963.), "Lito vilovito" (1964.), "Čovjek nije tica" Dušana Makavejeva i "Djevojka" Puriše Đorđevića (1965.), "Rondo" Zvonimira Berkovića (1966.), "Jutro" Puriše Đorđevića (1967.), "Zasjeda" Živojina Pavlovića i "Bitka na Neretvi" Veljka Bulajića (1969.), "Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji" Bate Čengića i "W.R. Misterije organizma" Dušana Makavejeva (1971.), "Sutjeska" (1973.), "Deps" Antuna Vrdoljaka (1974.), "Grupni portret s damom" Saše Petrovića (1977.), "Rad na određeno vrijeme" i "Poseban tretman" Gorana Paskaljevića (1980.), "Moj tata na određeno vrijeme" (1982.), "Horvatov izbor" i "Nije lako s muškarcima" (1985.), "Bure baruta" (1998.), "Zona Zamfirova" Zdravka Šotre (2002.), "Ledina" Ljubiše Samardžića i "Sjaj u očima" Srđana Karanovića (2003.).


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Webcams provided by webcams.travel add a webcam