od petka, 15. siječnja

MOTOVUN FILM FESTIVAL Počinje cjelogodišnji filmski program: Kino Istra – ususret projekcijama uživo, filmovi on line

| Autor: Priredila Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Prvenstveni cilj projekta da velika platna stignu u sredine u kojima rijetko gostuju

Prvenstveni cilj projekta da velika platna stignu u sredine u kojima rijetko gostuju


"Kino Istra / Cinema Istria projekt je Motovun Film Festivala koji donosi cjelogodišnji filmski program u 12 gradova i mjesta Istre s obje strane granice. Ideja je jednostavna – Kino Istra nema svoje dvorane, ono gostuje u mjestima bez stalnog kina, gdje god nedostaje dobrih filmova", najavljuju organizatori Motovun Film Festivala i ističu:"Projekt je usmjeren svima – i roditeljima i djeci, sve s ciljem da podsjetimo na vremena kad su kina bila voljena i važna."

Filmovi vezani uz Istru

Uz pomno izabrani filmski program, a u pripremi su i posebna događanja, filmske radionice i edukacije, a za dobar početak nove filmske godine, Kino Istra donosi on-line ponudu odabranih filmova, lepezu naslova koji su na ovaj ili onaj način vezani uz Istru.

Na programu je tako film "Je lektrika ubila štrige", kojeg je režirao Cristian Criss Kolacio. Film donosi priče ljudi iz Istre koji pričaju legende o vješticama, štrigama.

- Ovaj film vodi nas u manje poznati, mistični svijet Istre kojim caruju štrige, štriguni, more, štrolige, vile i vukodlaci, najavljuju organizatori Kina Istra.

U ponudi je i film "Bog postoji, njeno ime je Petrunija" Teone Mitevske, a riječ je o makedonskoj crnoj komediji o jednostavnoj djevojci koja, igrom slučaja, muškarcima ispred nosa odnese pobjedu u tradicionalnom crkvenom natjecanju. Ovaj višestruko nagrađivani film jedan je od laureata Motovun Film Festivala 2019.

Tu je i "Nevidljivi dječak" Gabrielea Salvatoresa, "talijanski fantastični film o super-junaku za mlade filmoljupce, o trinaestogodišnjaku koji živi u Trstu, a ima plašt koji ga čini nevidljivim. Ovaj film očarao je publiku širom Europe, a možemo se kladiti da će s djecom pred ekranom završiti i njihovi roditelji."

Prisjećanje na stara vremena

Povijest filma i prisjećanje na stara vremena donosi "Dolina mira" Francea Štiglica. Klasični je to slovenski dječji film iz 1956. godine, a riječ je o poslijeratnoj priči o dvoje djece koji, nakon traumi i bombardiranja, traže "dolinu mira". Film je bio u specijalni program klasičnih filmova na festivalu u Cannesu 2014. godine.

Prema najavi, filmovi će biti dostupni u razdoblju od 15. do 24. siječnja, uz mogućnost pristupa filmovima iz Hrvatske i Slovenije, dok će "Nevidljivi dječak" biti vidljiv i u Italiji. Cijena najma filma na vrijeme od 24 sata je 15 kuna (2 eura), a cijena paketa od četiri filma je 37,50 kuna (5 eura). Kino Istra OnLIne može se pronaći na ovoj stranici: https://cinesquare.net/onlinefestivals#/kinoistra. Link će biti aktivan od petka, 15. siječnja, u 18 sati.

- Ovaj program je zagrijavanje za projekcije uživo, koje kreću čim epidemiološki uvjeti budu prikladni: Kino Istra priprema oko 150 projekcija, specijalnih događanja, radionica i gostovanja kojim će kroz cijelu godinu stanovnike Istre pozivati u nove filmske čarolije i avanture. Projekcije će se održavati u dvoranama i na otvorenom, sve s ciljem da se popularizira gledanje filmova na velikom platnu, kao najpotpuniji i najdojmljiviji način gledanja filmova. Prvenstveni cilj je da velika platna stignu u sredine u kojima rijetko gostuju, te da se program temelji prije svega na europskim filmovima, kažu iz Motovun Film Festivala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini