MOTOVUN FILM FESTIVAL od 23. do 27. srpnja

IZNIMNI, SVJEŽI, POTRESNI, DUHOVITI: Vrlo motovunski filmovi koji slave slobodu i različitost

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Vodstvo festivala predvođeno Igorom Mirkovićem najavilo je bogat program (MFF)

Vodstvo festivala predvođeno Igorom Mirkovićem najavilo je bogat program (MFF)


Jak regionalni program dio je i ovogodišnje orijentacije afirmiranja srednjoeuropskog filma. Hrabri filmovi iz Poljske, Slovačke, Latvije ili Makedonije borbeno polemiziraju s duhovnom regresijom u vlastitim društvima. Uz hrabre teme koje otvara, Motovun i ove godine donosi humor, zabavu, veselje i hedonizam * Bogata ponuda kratkih filmova u konkurenciji za europski Oscar

Filmovi koji otvaraju društvene rane i filmovi koji liječe glazbom ili dobrim raspoloženjem, to je tematski raspon i emotivni balans u kojem se smjestio program ovogodišnjeg Motovun Film Festivala koji će se održati od 23. do 27. srpnja. Oduvijek hrabro otvarajući kontroverzne teme, Motovun nastoji dati i vedriju alternativu, posebno ove godine u 22. izdanju čiji je program predstavljen na piknik konferenciji za novinare u neformalnom ambijentu zagrebačkog Art Parka.

"Dvadeset dugometražnih i trideset kratkih – to je glavno jelo naše ovogodišnje filmske gozbe. Dvanaest smo mjeseci gledali filmove za vas, više od tisuću naslova smo odgledali, da bismo predstavili program koji je pred vama", izjavio je direktor Motovun Film Festivala Igor Mirković.

Jaka selekcija

"Naš kolega selektor Jurica Pavičić nije čovjek od velikih izjava, no ove je godine dok smo završavali program rekao kako bar deset godina nismo imali ovako jaku filmsku selekciju, jer filmovi koje ove godine igramo zaista su iznimni, svježi, potresni, duhoviti… i vrlo motovunski u svojem duhu slavljenja slobode i različitosti. Drago mi je što publici možemo ponuditi velik broj sjajnih komedija poput kanadske 'Djevojke mog brata' i američkog 'Kombija sloboda', te puno glazbenih filmova među kojima se ističu spektakl 'Vox Lux' ispunjen najvećim hollywoodskim imenima te sjajni indie 'Beats' o počecima svojedobno zabranjene britanske rave scene. Kao filmove koji će potaknuti polemike svakako bih istaknula kontroverzni poljski 'Kler', žestoku rusku 'Tvornicu', slovačku dramu 'Nek bude svjetlost' te njemačku imigrantsku komediju 'Oray', koji tematiziraju populizam, korupciju, radikalizaciju i eksploataciju jeftine, često uvozne radne snage u današnjoj Europi, kazala je Milena Zajović, selektorica glavnog programa.

Posebno je istaknula i vrlo snažnu ulogu regije te ženskih autorskih imena u ovogodišnjem glavnom programu Motovuna. U tom je dijelu izdvojila slovensku egzistencijalnu komediju "Nikad više luzerica" debitantice Urše Menart koja otvara festival.

Populizam za početnike

- Za kraj, a posebno nas raduje što su čak četiri ovogodišnja filma u glavnom programu režirali ili producirali ljudi koji su i sami sudjelovali u stvaranju Motovuna: redatelj Andrej Korovljev kod nas će imati svjetsku premijeru svojeg pankerskog dokumentarca "Tusta", Dana Budisavljević predstavit će nam potresnu povijesnu atrakciju "Dnevnik Diane Budisavljević", a producentica Zdenka Gold direktno iz programa velikog Berlinala u Motovun donosi svoje najnovije filmove "Bog postoji, njeno ime je Petrunija" i "Šavovi", koji su izazvali ogromnu pažnju međunarodne publike", kazala je Milena Zajović.

Jak regionalni program dio je i ovogodišnje orijentacije afirmiranja srednjoeuropskog filma. Hrabri filmovi iz Poljske, Slovačke, Latvije ili Makedonije borbeno polemiziraju s duhovnom regresijom u vlastitim društvima. "Pratećim programom 'Poljska u fokusu' tu veliku kinematografiju predstavljamo njezinim mladim snagama, novim redateljicama i redateljima koji su svojim prvim filmovima sa škakljivim i hrabrim temama postigli zapažene uspjehe. U drugom pratećem programu 'Populizam za početnike' bavimo se liderima i političkim pokretima koji su još nedavno osvajali marginalne postotke, a u novije doba kroje novi politički krajolik Europe. Odabrali smo dokumentarce koji nam pričaju priče o Mađarskoj, Italiji, Poljskoj… priče s kojima se lako možemo usporediti, a program će biti upotpunjen i govornim sadržajima i performansima", istaknuo je Igor Mirković.

Uvijek kvalitetan program Motovunski kratki ove godine ima posebnu ulogu. Najbolji europski film u toj konkurenciji dobit će priliku natjecati se za Europsku filmsku nagradu koja se smatra svojevrsnim europskim Oscarom. "Ovogodišnja konkurencija motovunskih kratkih predstavlja 30 filmova odabranih između čak 814 pristiglih prijava koji su nas inovativnim narativom i osebujnom atmosferom zapanjili, nasmijali i o kojima smo još dugo razmišljali. Mnogi stižu s najprestižnijih filmskih festivala kao što su Locarno, Sundance, Clermont-Ferrand i Cannes, dok regiju brani pet izvrsnih naslova, od toga tri domaća", naglasila je Inja Korać, selektorica programa kratkih filmova.

Uz brojne goste na Brdu filmova Motovun Film Festival svake godine odaje priznanje važnim filmskim stvarateljima, a ove godine Nagradu 50 godina dobit će legenda filmske fotografije Živko Zalar, a bit će odana i počast Dušanu Makavejevu.

Pankrti i Vlado Kreslin

Publiku očekuje i poslovično bogat glazbeni program, a najavljeni su Vojko V, Svemirko, ansambl JeboTon, a rokerska srca razgalit će koncert legendarnih Pankrta. Svjetsku premijeru filma o Tusti iz KUD Idijota pratit će koncert osnivača tog kultnog pulskog benda Saleta Verude i njegovog novog sastava Saša 21, nastupu Pankrta prethodit će dokumentarac o bendu, a biografskim filmom i intimnim koncertom u najljepšem motovunskom vrtu obradovat će nas i slovenska folk rockerska legenda Vlado Kreslin, otkrila je Milena Zajović.

Tradicionalno prijateljstvo Motovun Film Festivala i Hrvatskog Telekoma nastavlja se i ove godine. Uz ostalo, i ove će godine ekskluzivno u MAXtv Videoteci i na MAXtv To Go platformi za HT korisnike omogućiti već tijekom festivala gledanje nekoliko odabranih vrhunskih dugometražnih i kratkih filmova s ovogodišnje motovunske smotre. Publika na festivalu moći će osvojiti atraktivne nagrade glasovanjem za najbolji film, poručio je Richard Brešković, direktor Sektora marketinga za privatne korisnike u Hrvatskom Telekomu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of