USPJEH

Hrvatski film na 14. Internacionalnom festivalu filmske režije u Leskovcu LIFFE: DALIBORU MATANIĆU NAGRADA ZA REŽIJU "ZORE" U KATEGORIJI DIVLJI FILM

"Matanić vješto balansira između obiteljske drame, ozbiljnog psihološkog horora i vrhunskog autorskog filma u estetskom smislu, a kako bi stvorio željeni osjećaj nelagode i težine koji je prepoznatljiv na ovim prostorima2, piše između ostalog u obrazloženju žirija

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Iz filma "Zora" Dalibora Matanića

Iz filma "Zora" Dalibora Matanića


Film "Zora" redatelja Dalibora Matanića nagrađen je na 14. Internacionalnom festivalu filmske režije - LIFFE, koji je održan od 16. do 21. rujna u Leskovcu. Nagrada za režiju u novoj kategoriji Divlji film pripala je Mataniću za drugi dio njegove filmske 'Trilogije sunca' – trilogije protiv fašizma, koju čine filmovi 'Zvizdan' i 'Zora' te 'Suton'.

Pohvale hrabrosti redatelja

"Žiri se složio da je film 'Zora' Dalibora Matanića ostvarenje koje na najbolji način - svojom originalnošću, autentičnošću filmskog jezika i vizualnom estetikom - predstavlja upravo ono što smo mi tražili u ovoj selekciji," piše u obrazloženju stručnoga žirija, koji dodatno navodi da Matanić vješto balansira između obiteljske drame, ozbiljnog psihološkog horora i vrhunskog autorskog filma u estetskom smislu, a kako bi stvorio željeni osjećaj nelagode i težine koji je prepoznatljiv na ovim prostorima. Nadalje, smatra žiri, ujedno suptilno ukazuje i upozorava na problem narastajućeg nacionalizma i ultradesnice koji se širi poput virusa. Hvaleći hrabrost redatelja i njegovu potragu za filmskim jezikom pomoću kojeg će ispričati priču o miješanoj obitelji u teškim i neizvjesnim vremenima, žiri napominje kako se Matanić u ovom filmu ističe u briljantnom radu s glumcima, koristeći muziku i pokret kao sastavni dio naracije, iznova iznenađujući svojim lucidnim i duhovitim rešenjima, te zaključuje kako 'Zora' može biti i svojevrstan putokaz za buduće selekcije 'Divljeg filma'.

Festivalske nagrade

- U 'Zori', kao i u prvom filmu iz trilogije, 'Zvizdanu', Matanić se bavi suprotstavljanjem najplemenitijih i najnižih ljudskih poriva. Glavnog protagonista filma, Matiju, igra Krešimir Mikić, a njegovu suprugu Iku Tihana Lazović.

Svjetska premijera 'Zore' održana je prošle jeseni na Black Nights Film Festivalu u Tallinnu, a prošlog mjeseca film je prikazan na festivalu Karlovy Vary te je tako jedan od rijetkih filmova koji se pojavio na dva od svega 15 festivala A-kategorije na svijetu. Na 68. Pulskom filmskom festivalu, 'Zora' je osvojila čak četiri Zlatne arene, ističe se u priopćenju o nagradi.

Film "Zora" nastao je u produkciji Kinorame, Ascent Filma i RAI Cinema. Producentica 'Zore' je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Andrea Paris, Matteo Rovere i Ines Vasiljević. Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, a skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz. Film je snimljen uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Mibaca, RAI Cinema, Eurimagesa, HRT-a, Friuli Venezia Giulia Film Comissiona i Regione Lazio.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of