NAJNOVIJEMOTOVUN FILM FESTIVAL

Festival u Laubu dovodi film o Leonardu Cohenu

| Autor: Hina
Hina

Motovun Film Festival će u četvrtak u zagrebačkoj Laubi prikazati film "Leonard Cohen: Bird on the Wire" Tonyja Palmera, utemeljen na koncertnim i dokumentarnim snimcima koje su bile izgubljene punih četrdeset godina.

Film, koji je bio prikazan na ovogodišnjem Motovun Film Festivalu, donosi detalje Cohenove turneje Europom i Izraelom 1972. godine, na kojoj su ga pratili brojni tehnički problemi, što je dovelo i do žestokog okršaja s fanovima u Berlinu, napominje se u najavi.

Kamere Cohena prate u trenucima krize, ali i u nekima od najveličanstvenijih nastupa koje je imao, uključujući snimke koncertnih izvedbi njegovih najvećih hitova, dodaje se.

Originalna verzija filma bila je diletantski arhivirana i u jako lošem stanju, a Cohen je sam stopirao njegovo prikazivanje jer ga je smatrao previše kontroverznim.

Vjerovalo se da je original trajno izgubljen, sve dok menadžer Franka Zappe slučajno nije pronašao nekoliko desetaka prašnjavih kutija s natpisom "Bird on Wire".

Restauracija je trajala godinama, a  film je sastavljen u konačnici od tri tisuće oštećenih fragmenata. Njegovo prikazivanje prije smrti je odobrio i sam Cohen, naglasivši kako mu je drago da je "taj nesporazum napokon riješen".

Autor filma je Tony Palmer, britanski redatelj među čijim su suradnicima bili The Beatles, Cream, Jimi Hendrix, Rory Gallagher i Frank Zappa. Uz rock glazbenike Palmer je radio i nešto klasičnije filmske portrete Marie Callas, Johna Osbornea, Igora Stravinskog, Richarda Wagnera, Carla Orffa.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam