Media Mediterranea

"Deep Down Tidal" ili priča o elektronskom kolonijalizmu

| Autor: Mladen RADIĆ
(Foto Samantha Kandinsky)

(Foto Samantha Kandinsky)


Projekcijom filma "Deep Down Tidal" Tabithe Rezaire na zgradi, odnosno video zidu Arheološkog muzeja Istre u ponedjeljak navečer otvoren je 26. festival Media Mediterranea koji će trajati do subote u organizaciji udruge Metamedij.

Prisutne su pozdravili direktor festivala Marino Jurcan i kustosica Irena Borić.

- Tema festivala je "Umreženo more" zato što se bavi morem kao mjestom koje je uhvaćeno u različitu mrežu ekonomskih, političkih, društvenih i ekoloških čimbenika.

Polazimo od dvije figure koje su nam svima znane, plivača i moreplovca, koje su isto tako u središtu zanimanja plave humanistike i u biti nas zanima na koji način se te dvije figure odnose prema degradiranom morskom okolišu, istaknula je Borić.

Nasilje Interneta

Kako kaže, Tabitha se u svom radu bavi elektronskim kolonijalizmom pa je zanimljivo prikazati ga u ovom prostoru gdje se isprepliću povijesna razdoblja, od starog Rima do Austro-Ugarske i dalje.

- Njen rad prije svega govori o oceanu kao mjestu infrastrukture za globalnu komunikaciju, ali isto tako i kao mjestu koje je problematično zbog boli izgubljenih povijesti i sjećanja, a sve to zajedno povezuje upravo s novim tehnologijama, kazala je Borić napomenuvši da je umjetnica iz Francuske Gvajane gdje živi i radi i povezuje se s domaćim stanovništvom amazonskog dijela Francuske Gvajane i bavi se praksama koje izlaze izvan polja umjetnosti.

Film koji smo vidjeli prikazuje Internet iz jednog drugog kuta, ne kao mjesto za izražavanje slobodnog mišljenja nego kao sredstvo čija infrastruktura ugrađena u morske dubine prati "rute genocida" kojim su nekad odvoženi robovi iz Afrike i putem kojih su zapadnjaci dolazili eksploatirati cijeli jedan kontinent. Pritom se ta voda kojom se plovi i ispod čije površine se širi mreža kablova, nemilice "siluje", no istovremeno sprema i osvetu…

Kako stoji u opisu, "Deep Down Tidal" istražuje transoceanske mreže preispitujući političke i tehnološke utjecaje vode kao provodljivog sučelja za komunikaciju. Plovi oceanom kao grobljem Crnog znanja i tehnologija.

Od Atlantide, preko rute trgovine robljem, do izbjeglica koje se trenutno utapaju u Mediteranu, oceansko dno čuva boli, izgubljene povijesti i sjećanja dok istovremeno predstavlja globalnu infrastrukturu za postojeće telekomunikacije.

"Može li nasilje interneta - naneseno Africi i općenito crnim ljudima - ležati u njegovoj fizičkoj strukturi? Istraživanja podupiru činjenicu da voda ima sposobnost pamtiti i kopirati informacije, šireći ih svojim tokovima. Koje podatke zadržava voda našeg svijeta?

Osim trauma, voda čuva mnoštvo dubokih tajni, od svojeg još uvijek nespoznatog nastanka, tajanstvenog morskog života sirena, vodenih božanstava i zmijskih bogova, do teorije o vodenom majmunu. Rad istražuje složene i isprepletene kozmološke, duhovne, političke i tehnološke narative proizašle iz vode kao sučelja kako bi spoznao sva naslijeđa kolonijalizma", navodi se u opisu rada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter