Far East Film Festival u Udinama

Dvostruka nagrada publike za japansku dramu "Takano Tofu"

| Autor: Ervin Pavleković
  Dvostruka nagrada publike za japansku dramu "Takano Tofu" (Foto: FEFF PR)

Dvostruka nagrada publike za japansku dramu "Takano Tofu" (Foto: FEFF PR)


Završio je još jedan Far East Film Festival, ove godine 26. po redu, posvećen isključivo azijskome filmu, a ove je godine dvostruko slavio japanski film "Takano Tofu", uz japanske filmove "Confetti" i "Bushido" te korejske filmove "Mimang" i "Citizen of a Kind", koji su također dobili priznanja.

Obiteljska drama

Japanski film "Takano Tofu" obiteljska je drama, priča o ocu i kćeri koji vode trgovinu tofua u malom gradu, a u glavnim su ulogama Tatsuya Fuji i Kumiko Aso. Film je osvojio nagradu publike Golden Mulberry Award te Purple Mulberry Award koju biraju korisnici MYmoviesa, vodeće talijanske platforme za filmofile, a selektor festivala Mark Schiling usporedio je film s radom Ozua Yasujira. Već drugo mjesto, kad govorimo o nagradama publike, pripalo je japanskoj tinejdžerskoj drami "Confetti", a na trećem je mjestu potresan film "Time Still Turns the Pages" Nicka Cheuka koji je ranije osvojio nagrade za najbolju režiju na Asian Film Awards i Hong Kong Film Awards.

Nagrada kritičara Black Dragon dodijeljena je japanskom filmu »Bushido«, povijesnom samurajskom prvijencu Kazuye Shiraishija, dok je nagradu White Mulberry za režiserski prvijenac pak dobio Kim Tae-yang za film "Mimang" koji je već festivalski prepoznatljiv u svijetu (primjerice, bio je u selekciji prošlogodišnjeg Toronto Film Festivala). Nastao tijekom vremenskog okvira od četiri godine, film je priča o muškarcu i ženi koji se sreću sasvim slučajno te šeću po dinamičnome glavnom gradu. Ovogodišnju nagradu Mulberry Award za najbolji scenarij osvojio je korejski film "Citizen of a Kind", akcijska komedija o majci koja traži osvetu nakon što postane žrtva prijevare, koju je režirao Park Yong-ju.

Ona velika nagrada, priznanje za životno djelo, Golden Mulberry, pripala je ove godine legendarnome kineskom redatelju Zhangu Yimou koji je održao i besplatni masterclass, a kako ističu iz FEFF-a, kad govorimo o tome kineskome redatelju, govorimo zapravo o legendi, autoru oko kojeg postoji prije i poslije, govorimo i o dva Zlatna lava u Veneciji, Zlatnom medvjedu u Berlinu, velikoj nagradi festivala u Cannesu te o tri nominacije za Oscar.

Kako navode u obrazloženju priznanja, kao vodeći član takozvane Pete generacije, čuvene kreativne grupe filmskih stvaratelja koji su revolucionirali estetiku kineskog filma 1980-ih godina, redatelj Zhang Yimou uvijek je slijedio slobodnu i potpunu viziju filma, identificirajući svoju osobnu estetiku s težnjom za promjenu. Njegov je rad onaj koji, nikada ne napuštajući svoju autorsku suštinu i tematsku dubinu, uspijeva koristiti najrazličitije jezike, izražavajući se kroz, i prije svega prelazeći, žanrove – od ruralne drame i wuxia do povijesnih trilera i blockbuster hitova s velikim budžetom – film u kojem su individualne priče uvijek bile i nastavljaju biti kulturno, etičko i političko ogledalo kolektivne povijesti.

Izniman opus

Kako su istaknuli osnivači festivala, Sabrina Baracetti i Thomas Bertacche, Yimouov opus predstavlja dvije ključne prekretnice – otvorio im je oči za ona filmska čuda kontinentalne Kine, dok su još bili djeca, a također je bio i jedan od pokretačkih faktora samoga festivala, onih koji su ga svojom iskrom i započeli. Baš zato, naglasili su, nagrada za životno djelo kineskome redatelju znači više od samoga priznanja; to je način zahvale i simboličan način da mu vrate barem dio od onoga što je publici dao. A ove su godine prikazani njegovi filmovi "Red Sorghum", "Under the Hawthorn Tree", "Cliff Walkers", "Full River Red", uz posebno predstavljanje filmova "Under the Light" te restauriranih "Raise the Red Lantern" i "To Live".

Glede ovogodišnjeg 26. izdanje festivala, Baracetti se također osvrnula na kontinuitet festivala i njegovu perspektivu, ističući kako su ponosni što već dvadeset i šest izdanja festivala, što je dakako jednako broju godina, pomažu predstavljanju i uvođenju komercijalnog azijskog filma. A dobitnici ovogodišnjih nagrada, kazala je, pokazuju zašto smo uzbuđeni s onime što se događa diljem Azije. Baš zato, najavljuje, publika u Udinama dijeli tu (filmsku) strast te će i sam festival nastaviti s njom istraživati nove horizonte (azijskoga filma).

Rekordne brojke

Ranije ovoga tjedna industrijski dio festivala Fokus Asia dodijelio je svoju TAICCA/Fokus Asia Nagradu za koprodukciju vrijednu 10 tisuća eura japanskom projektu "Polaris" Yamanake Yoko, filmu koji bi prema najavi trebao biti portret noćnog tokijskog života, odnosno bara Polaris u kojemu se u jednome trenutku životi žena različitih pozadina isprepleću, da bi se tik pred zoru i razdvojili.

Ovogodišnje izdanje Far East Film Festivala donijelo je u talijanske Udine 79 filmova, od kojih je 12 imalo svjetsku premijeru, 22 međunarodnu premijeru, 23 europsku premijeru i 19 talijansku premijeru. Festival je ugostio 228 počasnih gostiju, uključujući i legendarnog Zhang Yimoua, dobitnika nagrade za životno djelo, kao i 65 tisuća gledatelja. Uz to, ovogodišnji festival bilježi i rekordan broj gostiju, njih više od 3 tisuće, kao i rekordan broj propusnica za filmofile, novinare, profesionalce i ostale, njih 1.700, što je povećanje od 25 posto u odnosu na prošlu godinu. Također, ove je godine festivalu prisustovalo i 130 studenata filmske umjetnosti, iz Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije, Slovačke, Mađarske i Singapura, što dodatno pokazuje koji je značaj festivala, no i interes za njega. Sljedeće izdanje ovoga hvalevrijednoga festivala održat će se u Udinama od 24. travnja do 2. svibnja 2025. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom