KING CRIMSON TOUR 2019

Slavlje za pola stoljeća: Koncert u Palmanovi na programu 6. srpnja

| Autor: Vanesa BEGIĆ

King Crimson proslavit će pola stoljeća postojanja grupe, a ima li boljeg načina za slavlje nego da bend, predvođen Robertom Frippom, krene na turneju diljem svijeta nastupajući na najprestižnijim pozornicama.

Zvjezdani grad

Među talijanskim mjestima koja će ugostiti taj spektakl su veronska Arena, ali i Palmanova, zvjezdani grad svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a, a sve su to čarobna mjesta koja će stvoriti jedinstvenu atmosferu za visoku obljetnicu King Crimsona.

Od kada se bend 2014. godine vratio nastupima uživo, uslijedili su izvrsni koncerti koje je kritika izvrsno ocijenila, te rasprodali su koncerte diljem svijeta, a posebice je bilo zanimljivo u Pompejima, arheološkoj lokaciji nedaleko od Napulja, gdje je većina publike bila sastavljena od mladih ljudi. "Koračao sam pozornicom znajući da je pozicija tog benda u svijetu štošta promijenila ", veli Robert Fripp.

S pedesetom godišnjicom, čini se da je publika spremna prirediti nevjerojatan doček za ovaj bend. Sve je to počelo uz Kanyea Westa sampleom "21st Century Schizoid Man" za hit "Power" iz 2010., i sada je njihova pjesma "Starless" glazbena kulisa novog filma Nicholasa Cagea "Mandy".

Presjek rada

Koncert u trajanju od tri sata uključuje materijale iz 12 od njihovih 13 studijskih CD-a, a tu su i pjesme iz njihovog remek-djela "In The Court Of The Crimson King". Novi postav od osam članova svira povijesne skladbe koje nisu do tada nikada svirali uživo, kao i nove aranžmane starih skladbi. Ima tu i instrumentalnih skladbi, kao i pjesma njihovih glazbenika kao što su Pat Mastelotto, Gavin Harrison i Jeremy Stacey. Riječ je o jedinstvenom spektaklu, gdje osam najboljih glazbenika na svijetu svira vrsnu glazbu bez suvišnih ukrasa.

Međunarodni festival GradoJazz by Udin&Jazz ima potporu pročelništva za kulturu Regije Friuli-Venezia Giulia i Općine Grado.

Ulaznice su dostupne na TicketOne, a informacije i rezervacije na [email protected] – +39 04321720214.

Nakon što nije uspjelo posredovanje pročelnika za kulturu Fabrizia Cigolota, predsjednik Euritimica Giancarlo Velliscig rekao je da dokle god će vodstvo Udina "involvirati ekstremnu desnicu te deklarirane neofašiste neće biti mogućnosti za suradnju". Rečeno-učinjeno, Udin&jazz je postao Grado jazz.

Stoga je najavljen bogat program na rasporedu od 7. do 11. srpnja, a posebno će zanimljivo biti u Palmanovi 6. srpnja, kada će legendarni King Crimson proslaviti 50. obljetnicu rada. Recimo i da je GradoJazz by Udin&Jazz došao do svog 29. izdanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter