TURNEJA LIBURNIA UPLOVLJAVA

Pobjednički filmovi 21. Liburnia Film Festivala putuju u Vodnjan

| Autor: Glas Istre
(Foto Liburnia Film Festival)

(Foto Liburnia Film Festival)


Desetak dana nakon 21. izdanja Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma, pobjednički filmovi festivala putuju u Vodnjan.

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem "Vodnjan-Dignano", Liburnia uplovljava u Vodnjan i 7. rujna u Bašti, od 20 sati, pred vodnjansku publiku dovodi tri filma: "Knin-Zadar" Melite Vrsaljko, koji je dobio nagradu za najbolji film, "Divlje cvijeće" Karle Crnčević, koji je dobio posebno priznanje žirija i "Dohvatiti sunce: El Shatt" Ane Bilankov, dobitnika nagrade za najbolju režiju, najbolju kameru koju Boris Poljak dijeli i za film "El Shatt - nacrt za utopiju" te za najbolji dizajn zvuka Yiannis Loukos.

U prvijencu Melite Vrsaljko "Knin – Zadar", pratimo svakodnevicu redateljičina oca, skretničara na željezničkoj postaji Benkovac, u kojoj vrijeme kao da je stalo negdje u posljednjim desetljećima dvadesetog stoljeća. Temelj dramaturgije ovog filma suptilan je kontrapunkt spokoja i iščekivanja postignut minimalističkim i statičnim slikama prostora u propadanju koje podržava tiha i slojevita zvučna kulisa.

(Foto Liburnia Film Festival)(Foto Liburnia Film Festival)

I "Divlje cvijeće" Karle Crnčević osoban je film, vezan također za redateljičinog oca koji je filmsku kameru koristio jednom u životu. Nakon 30 godina redateljica je digitalizirala VHS traku i zanimalo ju je čega će se njen otac s trake sjećati.

(Foto Liburnia Film Festival)(Foto Liburnia Film Festival)

"Dohvatiti sunce: El Shatt" Ane Bilankov dotiče se nekih povijesnih činjenica o najvećem izbjegličkom logoru El Shatt u sinajskoj pustinji u Egiptu tijekom Drugog svjetskog rata, na temelju materijala iz hrvatskih i međunarodnih arhiva isprepletenih s vizualom ovog pustinjskog ne-mjesta sada. Film je pokušaj rekonstrukcije fragmentiranog sjećanja na nepoznatu povijest migracija na Mediteranu.

(Foto Liburnia Film Festival)(Foto Liburnia Film Festival)

Program Liburnia uplovljava organizira Udruga LFF, a podržavaju ga Primorsko-goranska županija i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

U slučaju kiše, filmovi će biti prikazani u Vjenčanoj sali na adresi Trgovačka 2.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater