Film mladog pulskog redatelja nastavlja svoj put

Zagrebačka premijera "Pelikana" Filipa Herakovića

| Autor: Vanesa Begić
(Snimila Mateja Vrčković)

(Snimila Mateja Vrčković)


U utorak, 29. kolovoza, u 20 sati, na Ljetnoj pozornici Tuškanac, održat će se zagrebačka premijera filma "Pelikan", nagrađivanog debitantskog igranog filma redatelja Filipa Herakovića iz Pule.

U ovoj drami s elementima humora pratimo nogometaša Josipa koji se nakon ozljede koljena nalazi u toplicama gdje je na rehabilitaciji, no pritom doživljava i proživljava mnogo dublji proces. Josip se suočava sa svojevrsnom krizom identiteta pokušavajući otkriti tko je on zapravo i ono važnije – tko želi biti.

Glavnu ulogu u filmu tumači Edi Ćelić, a uz njega u filmu igraju Marko Petrić, Tena Nemet Brankov, Lucija Barišić, Ivan Glowatzky, Stojan Matavulj, Tanja Smoje, Goran Koši, Nina Sabo, Valentina Lončarić, Gordan Marijanović, Biljana Lovre, Ana Marija Veselčić, Antonio Scarpa i Antonio Abrescia. Scenarij za »Pelikana« napisali su Nikolina Bogdanović i Filip Heraković, a produkciju potpisuje zagrebačka produkcijska kuća Wolfgang&Dolly.

Po riječima redatelja, film su stvarali u vrlo kompliciranim uvjetima, ali i rijetkom zajedništvu, a film je imao značajan međunarodni uspjeh. Stvaran je u doba korone, mjera, izolacija, tako da se samo snimanje produžilo i uvjeti snimanja nisu bili laki.

- "Pelikan" je priča o identitetu; svemu onome što nas čini baš nama, a ne nekim drugim. Stoga ideja za film dolazi primarno iz potrebe da se zapitamo što je ta koža u kojoj živimo i je li moguće iz nje iskoračiti? Mislim da za to ne postoji konkretan odgovor, te ga film niti ne pokušava dati, ali u samom pitanju ima puno mogućnosti za istraživanje i igru, pa i humor. U tom smislu, "Pelikan" se bavi nekim vrlo univerzalnim osobnim dvojbama kroz svakodnevnicu jednog nogometnog golmana, kazao je Heraković u izjavi za naš list prilikom premijere filma.

Film je lani prikazan publici na međunarodnom festivalu Tallinn Black Nights, gdje je osvojio posebnu nagradu žirija za režiju, a na beogradskom Festivalu autorskog filma dobio je nagradu Najhrabriji film Balkana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini