Dodjela festivalskih priznanja

David Gašo dobitnik nagrade "Vedran Šamanović"

| Autor: Vanesa Begić
Iz filma "Niska trava" Davida Gaše (PROMO)

Iz filma "Niska trava" Davida Gaše (PROMO)


Utemeljena u čast filmskom snimatelju i autoru Vedranu Šamanoviću te prvi put dodijeljena na Pulskom filmskom festivalu 2010., godišnja nagrada "Vedran Šamanović" i ove se godine dodjeljuje "filmskom umjetniku koji je u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, u kratkom ili dugom metru, inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskom filmu".

Nagradu je osnovalo pet filmskih udruga: Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, Hrvatska udruga filmskih snimatelja, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatsko društvo filmskih kritičara i Hrvatski filmski savez.

Odlukom tročlanog žirija (Miro Frakić, Vladislav Knežević, Diana Nenadić), četrnaesta nagrada "Vedran Šamanović" dodjeljuje se Davidu Gaši, autoru igranog filma "Niska trava" u produkciji Akademije dramske umjetnosti.

- Mnogi su se autori hvatali u koštac s nijansama balkansko-hrvatske stvarnosti na manje i više kreativne načine, bilo u okviru oporih obiteljskih odnosa, društveno-ekonomskih silnica ili turistički obojanih perverzija. Ovogodišnja nagrada odlazi u ruke mladog redatelja koji je već svojim studentskim filmovima uspio ući u sve spomenute problematike, uvijek vizualno i narativno inovirajući samog sebe i pogled na svijet koji ga okružuje, navedeno je, između ostalog u obrazloženju, u kojem se ističe "Gašin film ima sve što jedna prosječna hrvatska obitelj može poželjeti: psujuće očeve i odmetnute sinove, fine roštilje i svježe lubenice. Sve to razvija elegantno, s luckastom patinom Jacquesa Tatija, u kontroliranim, statičnim i pažljivo kadriranim situacijama koje su uvijek negdje na granici ‘zdravog’ razuma, poput minuciozno izgrađenih prizora Roya Anderssona iz hrvatskog predgrađa". 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini