stiže toplinski val

Nemate klimu? Donosimo nekoliko alternativa kako da se rashladite

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Vrućina može potaknuti zabavne ljetne aktivnosti, ali tijelo ne bi trebalo biti prevruće predugo, jer previše topline može naškoditi vašem mozgu i drugim organima, prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje, prenosi N1.

Bez obzira jeste li bez struje, podnosite li ekstremnu vrućinu ili pokušavate uštedjeti novac, postoje načini da se osjećate ugodno bez umjetnog hlađenja.

Znojenje je prirodni sustav hlađenja tijela, ali kada to nije dovoljno, postoji povećani rizik od razvoja hipertermije uzrokovane vrućinom – čiji znakovi uključuju toplinske grčeve, toplinski edem i toplinski udar.

Toplina u kombinaciji s visokom vlagom povećava ovaj rizik za zdravlje, budući da razina zasićenosti zraka uzrokuje nakupljanje znoja na koži, sprječavajući tijelo da se prirodno hladi, prenosi BBC.

Ostanite hidrirani

Kad ste vrući i zajapureni, hidratacija je prvi i najvažniji korak u rashlađivanju, rekao je Wendell Porter, predavač poljoprivrednog i biološkog inženjerstva na Sveučilištu Florida. Temperatura vode nije bitna jer će ju vape tijelo zagrijati, dodao je. Ako vaše tijelo pati od vrućine i treba se rashladiti, to ne može bez određene količine vlage, jer se tijelo hladi znojenjem.

Istuširajte se hladnom vodom ili se okupajte

Hladno tuširanje ili kupka pomaže u hlađenju tijela snižavanjem unutarnje temperature, rekao je Porter. Za dodatnu hladnoću isprobajte sapun od paprene metvice. Mentol u ulju paprene metvice aktivira moždane receptore koji vašem tijelu govore da je nešto što jedete ili osjećate hladno.

Usto, možete koristiti i hladne krpe za pranje na vratu ili zapešćima. Stavite hladnu krpu ili vrećice leda na zapešća ili ih ogrnite oko vrata kako biste ohladili svoje tijelo. Ove pulsne točke su područja gdje su krvne žile blizu kože, pa ćete se brže ohladiti.

Samo odmaranje u blizini ventilatora također bi smanjilo vašu tjelesnu temperaturu.

Zatvorite zavjese ili rolete

Ako imate prozore koji su okrenuti u smjeru sunca od jutra do poslijepodneva, zatvorite zavjese ili rolete preko njih kako “spriječite sunce da uđe izravno u kuću i zagrije unutra”, rekao je Porter.

Također možete postaviti zavjese za zamračivanje kako biste izolirali prostoriju i smanjili porast temperature koji bi se dogodio tijekom dana.

Ako ipak uključite klima uređaj, nemojte ga namjestiti na temperaturu nižu od 21 stupanj kako biste brže ohladili kuću, rekla je Samantha Hall, osnivačica australske tvrtke za istraživanje dizajna koja pomaže u stvaranju zdravih, održivih zgrada

“Samo radi dulje da postigne tu temperaturu i nastavit će sve dok ne počnete osjećati hladnoću i tada je teško uspostaviti ravnotežu”, dodala je. Umjesto toga, održavajte temperaturu što je moguće višom dok je još uvijek ugodna.

Spavajte u prozračnoj posteljini

Pamuk je jedan od materijala koji najbolje diše pa vam pamučne posteljine ili deke mogu pomoći da se rashladite tijekom noći.

Što je manji broj niti pamuka, to je prozračniji, rekao je Porter. To je zato što veći broj niti ima više tkanja po kvadratnom inču.

Uživajte u smrznutim poslasticama

Zadnji i najslađi potencijalni način da se otarasite osjećaja vrućine jest – sladoled. “Ali nemojte pretjerivati ??sa šećerom ako ste pregrijani ili ako postoji opasnost od pregrijavanja”, rekao je Porter.

“Šećer bi vam ubrzao metabolizam i počeli biste se osjećati iznutra vruće”, rekao je. “Dakle, hladna poslastica bi mogla biti dobra, ali dodatni šećer možda nije.”

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter