Adekvatna briga

Pet najčešćih razloga zašto je lišće vaših biljaka postalo žuto

| Autor: Lucija Sučić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Žuto lišće na biljkama ne mora uvijek značiti isto. Dapače, ovisno o sorti biljke i vrsti žutila te ostalim simptomima koje biljka pokazuje može označavati nekoliko stvari.

Drugim riječima, uzrok može biti pretjerano ili pak nedovoljno zalijevanje, nedostatak minerala, temperaturni stres i mnogi drugi, a prepoznavanje u kojem točno grmu leži zec pomoći će vam da poduzmete odgovarajuće mjere.

Ako je lišće žuto, kovrčavo i opušteno…

Ako je lišće vaše biljke žuto te se uvija prema unutra, a pritom je tlo veoma suho na dodir, vrlo vjerojatno ju premalo zalijevate. Pobrinite se da svo suho lišće koje je već otpalo uklonite te dajte svojoj biljčici dovoljno vode!

Ako je lišće žuto i blijedi u zeleno ili u svijetlo žuto…

Ako je lišće vaše biljke svijetlo žute boje, a tlo je jako mokro, te uz to primjećujete pocrnjele korijene ili gljivice vrlo vjerojatno ju prekomjerno zalijevate. Pustite da se zemlja kompletno osuši ili pak presadite biljku u suhu zemlju.

Ako lišće ima nepravilne žute pjege ili je deformirano…

Ovo je obično uzrokovano štetnikom ili nedostatkom minerala. Ako nema vidljivih štetnika, vrlo vjerojatno je riječ o potonjoj situaciji. Rješenje leži u gnojidbi jednom mjesečno ili presađivanju biljke kako biste joj osigurali svježu zemlju koja sadrži hranjive tvari.

Ako čitava biljka žuti…

Tada najvjerojatnije problem leži u temperaturi – ili je prehladno ili prevruće za vašu biljku. Također bi stvar mogla biti i u nedostatku gnojiva, pa ako nema očitih uzroka temperature (biljka nije na propuhu ili odmah pored radijatora), pokušajte s malo gnojiva.

Ako je cijela biljka polužuta (bez opadanja lišća)…

Vrlo vjerojatno vaša biljka živi u premaloj posudi gdje korijenje nema prostora za širenje, ili je vaša biljka u ranoj fazi nedostatka gnojiva. Rješenje je presaditi u veći lonac ili pokušati s malo gnojiva.

Ako samo zrelo lišće žuti…

Kako biljke sazrijevaju i rastu, starije lišće može ostariti, početi žutjeti i otpadati. Ovo je posve prirodno, a ako je vaša biljka inače sretna i zdrava, a samo stariji, zreli listovi žute i opadaju, nema razloga za brigu!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter