ZA MALE PROSTORE

Voćke možete saditi u posudama na vašem balkonu

| Autor: Jelena Sedlak
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


I voćari početnici, koji nemaju okućnicu, nego samo terasu, mogu lako uzgajati poneku voćku na malom prostoru, u kakvom kontejneru ili ukrasnoj posudi. Povremeno će morati presaditi voćku u veću posudu kada preraste postojeću, ali svaki trud će se isplatiti, jer ništa nije ljepše nego ubrati zrelu voćku sa svog drveta.

Evo koje je vrste lako uzgajati u takvim skučenim uvjetima.

Limun se već adaptirao na kontejnerski uzgoj, jer ga tako uzgajaju svi koji žive u hladnijoj klimi, kako bi ga po zimi mogli unijeti u zaštićeni prostor. Gotovo sve sorte je moguće uzgajati u posudama, kao i ostale vrste citrusa.

Jagode su jedne od najboljih vrsta za uzgoj u posudama, jer nemaju velike zahtjeve, ne trebaju za rast puno prostora, a mogu se držati i na prozorskoj dasci ili na balkonu.

Jabuke patuljastih vrsta bez problema se mogu uzgajati u većim posudama, koje možete držati na balkonu ili maloj terasi. U ovom slučaju najbolje je odabrati samooplodnu vrstu, pa će vam biti dovoljna i samo jedna voćka.

Nar je jedna od najsočnijih i najzdravijih voćaka i vjerojatno najlakša za uzgoj u posudama. Zašto? Zato jer ovaj grm ima plitko korijenje. Ako ste već uzgajali limun u kontejneru, uzgoj nara na isti način bit će vam mačji kašalj. Osim toga, nar je otporan na veliku hladnoću.

Smokva je voćka toplijih krajeva, no ako niste te sreće da živite u primorju ili na otoku, možete je uzgajati i u Gorskom kotaru u posudi. Odaberite pravu sortu i posudu postavite na mjestu gdje će dobivati najviše sunčevog svjetla. Morat ćete je redovito orezivati i prihranjivati.

Nektarine i breskve u patuljastoj varijanti mogu se i kod nas nabaviti. Većina ovih sadnica je samooplodna. Potražite sorte breskve bonanza, golden gem, el dorado, garden gold i southern sweet. Od patuljastih nektarina najbolje su sorte nectarcrest i fantasia.

Trešnja voli umjerenu klimu i ne treba puno vode, jer ne podnosi »mokre noge«. Ne voli ni propuh i velika kolebanja temperature, ali dobro podnosi zimu. Voli dobro dreniranu zemlju s puno organskog materijala.

Guava će vas oduševiti slatkastim mirisom cvjetova, finim voćem i tropskim izgledom. Ova voćka voli toplinu i sunce, ali se lako prilagođava i umjerenoj zimi.

Banana se isto može uzgajati u posudi. I ona daje prostoru tropski, egzotični izgled. Ova tropska biljka također voli puno sunca, toplinu i puno vlage u zraku. Postoje međutim, kultivari koji su umjereno otporni na zimu,

Ananas je maleno, kompaktno stabalce plitkog korijena, pa se stoga može uzgajati u kontejneru. Ipak, treba mu stalna topla klima s puno vlage u zraku i barem nekoliko sati direktnog sunčevog svjetla dnevno.

Maline je malo nespretno uzgajati u kontejneru, ali postoje varijeteti kao što su heritage, raspberry shortcake i fall gold, koji su pogodni za takav uzgoj.

Borovnice se također mogu uzgajati u kontejneru ako nemate svoj vrt ili zemlja u njemu nije dovoljno kisela. Ako ih posadite u zemlju za azaleje ili kamelije, rađat će vam godinama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini