Novi originalni brend unikatnih predmeta dizajnerice Davorke Tumpić

Lettera podsjeća na najranije djetinjstvo provedeno na istarskom selu

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Dizajnerica Davorka Tumpić i njene kreacije (Snimili Manuel Paljuh / Elizabeta Ružić / Vizkultura.hr)

Dizajnerica Davorka Tumpić i njene kreacije (Snimili Manuel Paljuh / Elizabeta Ružić / Vizkultura.hr)


Lettera je brend unikatnih predmeta (zasad jastučnice i tanjuri) koji inspiraciju crpi iz nematerijalne kulture Istre, a autorica ovog novog brenda je pazinska dizajnerica Davorka Tumpić.

- Lettera je rođena u Istri, ali njene su vrijednosti univerzalne poput sjećanja na dom i toplinu okupljanja oko stola. Zapisi o načinu života i običajima, stari recepti, bogatstvo dijalekta, legende, vjerovanja, pjesme iz naroda zabilježeni su, zapisani njenim rukopisom i u slojevima otisnuti na predmete, opisuje nam Tumpić o čemu se radi.

Vezivanje čvorića na rupčiću

- Lettera podsjeća na najranije djetinjstvo provedeno na selu, na miris nonine kuhinje i njen topli zagrljaj. U džepu pregače, kao podsjetnik da ne zaboravi nešto bitno, nona je na rupčiću svezala čvorić. Tako sitan, žuljao ju je i podsjećao. Lettera je poput čvora na noninom rupčiću. Satkana je od ljubavi prema tradiciji, onoj ljubavi koja nas "žulja" i podsjeća kako se sve ono što imamo danas, oblikovalo i stvaralo godinama, kaže ova umjetnica.

- Moralo je biti nešto što je vezano uz Istru u koju sam beskrajno zaljubljena. Letterine predmete ne bih nazivala isključivo suvenirima, jer su to potpuno uporabni predmeti, detalji za dom. Iako su reference vezane za Istru, oblici i forme na jastucima i tanjurima privlače i one koji imaju jezičnu barijeru i one kojima nedostaje kontekst i razumijevanje zašto je na određeni predmet u određenoj formi zapisan baš određeni tekst. Upravo Letterini predmeti mogu biti poticaj za one koji žele saznati više o tradiciji i kulturi življenja našeg poluotoka, dodaje.

(Snimila Elizabeta Ružić)(Snimila Elizabeta Ružić)

Na obične, svakodnevne predmete "taloži se" tekst, baš poput taloga prošlosti koji se kroz godine taložio i kroz uplive različitih kultura mijenjao, stvarajući kulturu življenja kakvu danas poznajemo. Letterini tanjuri pričaju priče iz nonine kuhinje, a na Letterinim jastučnicama ostaju zabilježene pučke pjesme, praznovjerja, narodne izreke. Zabilježene su priče kazivača, o pripremi jela, o običajima koji se vežu uz određene sastojke ili vještine.

Jednostavnost i minimalizam

Priče se "utiskuju" u prepoznatljive forme poznatih tradicionalnih specijaliteta, sastojaka ili u oblik određenog pribora iz kuhinje, npr. zaimače. Na Letterinim jastucima ucrtani su oblici, siluete pojmova iz stihova narodne pjesme ljubavne tematike, predmeti iz pučkog praznovjerja Istre - poput ogledala za koje se vjerovalo da imaju moć u obrani od štrige - ili pak obris ili silueta mitske istarske planine Učke. Lettera promiče jednostavnost, minimalizam i održivost te naglašava lokalno podrijetlo, autentičnost i suradnju s domaćim proizvođačima.

(Snimila Elizabeta Ružić)(Snimila Elizabeta Ružić)

Napominje da, iako se nalazimo u najrazvijenijoj turističkoj regiji Hrvatske, u Istri ne postoji specijaliziran brend koji tematizira kulturu, baštinu i tradiciju na način kako to čini Lettera. Smatra da je neprimjereno da se u Istri i na Jadranu općenito nude kao suveniri klišeizirani predmeti čije je podrijetlo najčešće Kina, dok domaćih suvenira ima samo u natruhama. Smatra da Istra može u tom segmentu ponuditi nešto novo, originalno i autohtono - "predmet sjećanja".

- Na projektu sam intenzivno radila protekle dvije godine, a u mislima se ideja formirala i mijenjala zadnjih desetak godina. Želja mi je da Lettera dalla Terra Magica postane prepoznatljiv brend istarskog poluotoka koji na suvremen način interpretira nematerijalno kulturno blago Istre i na taj način pridonosi njegovom očuvanju. Lettera ima potencijal širiti se i na ostale regije, ali za sada, ostanimo na Istri. Bilo bi lijepo za stol "sjesti" čitavu Hrvatsku, kaže naša sugovornica.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter