NAJNOVIJE


PULA: IMAJU RUPE U BUKINGU

MASOVNA APARTMANIZACIJA UBIRE DANAK U pet godina privatni smještaj "narastao" za 6.679 kreveta


U Puli ima 2.642 registriranih iznajmljivača. Trenutno je u gradu u privatnom smještaju kategorizirano čak 11.789 osnovnih kreveta te 5.414 pomoćnih kreveta * Pojedini iznajmljivači, osobito novi na tržištu, sve teže popunjavaju kapacitete, čak i u samoj špici sezone

Turistička sezona već se dobrano zahuktala i primiče se svome vrhuncu. Dosadašnji rezultati i najave za dva ključna ljetna mjeseca govore da će hrvatski turizam i Istra ponovno ostvariti dobre rezultate. Turista ima puno, a smještajnih jedinica kod privatnih iznajmljivača možda i (pre)više, pa neki od njih, unatoč špici sezone, muku muče s bookingom.

"Dvadeset godina se bavim turizmom. Imam apartmane u prvom redu do mora i nikad mi se nije dogodilo da mi je šesti mjesec prazan, a da rupe od nekoliko tjedana imam cijelu sezonu, kazala nam je jedna privatna iznajmljivačica dva apartmana tik do Gortanove uvale. Kako pojašnjava, apartmane je naslijedila od majke i oni se nisu punili tek tijekom Domovinskog rata. Tada je bila među prvima u gradu koja se uopće bavila iznajmljivanjem turistima, a danas oko nje ima na stotine apartmana. I u tome vidi dio odgovora na svoje probleme.

- Tijekom svih tih godina promijenila se i struktura gostiju. Sve je manje obiteljskih putovanja i odmora na tjedan, dva. Turisti su aktivniji, mobilniji i traže smještaj samo na nekoliko dana, često i na jednu noć, pa su im sve omiljenija središta gradova, veli nam naša sugovornica koja svoje apartmane nudi na minimalno pet dana jer su joj inače troškovi održavanja preveliki.

No, probleme imaju, doznajemo, i oni koji apartmane iznajmljuju u samom gradu. Centar grada postao je naprosto velika spavaonica za turiste - na svakoj drugoj zgradi natpisi hostel, apartmani, sobe… Jedna friška iznajmljivačica u blizini Arene potvrđuje nam da ni njezin apartman nije pun, no to zapravo ne može ni očekivati jer je nova u poslu novi i nema nikakve "reviewue" koje turisti gledaju.

- Upišete li na nekakav pretraživač slobodne apartmane u blizini Arene, dolazimo do podatka da ih u okolici ima više od 900!? Tko će sve to napuniti, pita se ona, te dodaje da je ove godine punjenje oko najveće gradske pozornice podbacilo i zato jer u Areni nema zvučnih imena. Usto, u zadnjih godinu, dvije upravo je na tom području niknulo puno novih apartmana pa je novim iznajmljivačima jako teško probiti se na tržištu. (PIŠE Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter