PLENKOVIĆ 13. rujna u puli

FLEGO: Istarska županija će od Vlade tražiti brže proširenje Ipsilona, bivšu vojnu imovinu, normalno poslovanje bolnice i hitno RJEŠAVANJE PROBLEMA ULJANIKKao svoje strateške projekte Istarska županija je Vladi RH istaknula Opću bolnicu Pula, Istarski ipsilon, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, neperspektivnu bivšu vojnu imovinu u vlasništvu države te ŽCGO Kaštijun

"Istarska županija je u svrhu pripreme za sjednicu Vlade koja će se održati u Puli uputila zahtjev svim istarskim gradovima i općinama da dostave svoje prioritetne projekte, a čija realizacija ovisi o državi. Pristigle projekte gradova i općina Istarska županija proslijedila je Vladi. Kao svoje strateške projekte, Istarska županija je Vladi RH istaknula Opću bolnicu Pula, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, ŽCGO Kaštijun, Istarski ipsilon te neperspektivnu bivšu vojnu imovinu u vlasništvu države. Pored strateških projekata, Istarska županija je od Vlade zatražila hitno iznalaženje rješenja za Uljanik te da projekt izgradnje Pomorskog putničkog terminala proglasi strateškim projektom RH. Također, tražit će nadoknadu troškova za sanaciju onečišćenja Raškog zaljeva", odgovorili su iz Kabineta župana Istarske županije na naš upit koje su "želje" poslali Vladi Republike Hrvatske i premjeru Andreju Plenkoviću uoči pulske sjednice Vlade u četvrtak.

- Kao prvo, očekujem da Vlada predstavi dugoročno i održivo rješenje za brodogradnju i brodogradilište Uljanik, što je i njezin zadatak. Na sjednici prije svega tražimo od Vlade ozbiljan i odgovoran pristup temi Uljanika. Više nema vremena ni mjesta okolišanju i odugovlačenju. Krajnje je vrijeme da se Vlada jasno očituje da li želi proizvodnju, industriju i brodogradnju. Naš je stav po tom pitanju jasan i nedvosmislen od samog početka. Mi želimo da Uljanik opstane, da se nastavi s brodogradnjom i proizvodnjom te da se očuvaju radna mjesta. Želimo da Uljanik bude uspješno i održivo brodogradilište. Jednak pristup, odnosno nedvosmisleno očitovanje, tražimo i od Vlade. Nakon što u petak održi sastanak s povjerenicom za tržišno natjecanje Europske komisije, Vlada mora hitno stvoriti uvjete za održivu brodogradnju te uspostaviti zaštitne mehanizme za jamstva od strane države, kao što to čine i druge zemlje. Bez države i njezinih mjera neće biti ni brodogradnje! Od Vlade tražimo jednak tretman prema našem brodogradilištu kakav je bio i prema ostalim brodogradilištima u Hrvatskoj. Također, na Vladi je da osigura stručno i kvalitetno operativno vođenje tvrtke uz instrumente nadzora i kontrole, poručio je istarski župan Valter Flego, istaknuvši da se nada da će Vlada na svojoj pulskoj sjednici prepoznati kvalitetu i važnost istarskih projekata te imati sluha za njih i podržati njihovu realizaciju.

- Naročito kad znamo da se zapravo radi o dugogodišnjim zahtjevima i projektima čija realizacija, u ovoj precentraliziranoj i tromoj državi, ovisi isključivo o Zagrebu, zaključio je Flego.

Osim rješavanja krize u Uljaniku najvažniji projekt u Istri, za koji postoje realni izgledi da krene u realizaciju brzo, definitivno je proširenje Ipsilona od Rogovića do tunela Učka čime bi se dobio puni profil. Projekt je od iznimne važnosti za Istru i sigurnost prometa jer učestalo smo svjedoci teških nesreća sa smrtnim posljedicama. Proširenje je i preduvjet za drugu cijev tunela. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater