BUZET

Vespa Istria North Tour & Meeting of historic motorcycles: HRVATSKI I TALIJANSKI VESPISTI KRUŽILI SJEVERNOM ISTROM

Za nekog je najpopularniji motocikl svih vremena, za drugog Rolls - Royce na dva kotača, a baš za sve svoje vlasnike Vespa je posebna dragocjenost kojom se ponose na susretima vespista

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO


Za nekog je najpopularniji motocikl svih vremena, za drugog Rolls - Royce na dva kotača, a baš za sve svoje vlasnike Vespa je posebna dragocjenost kojom se ponose na susretima vespista poput nedjeljnog susreta "Vespa Istria North Tour & Meeting of istoric motorcycles" koji je na istarski sjever privukao četrdesetak sudionika. Motoriste u Buzetu okupio je Vespa klub Istra, a domaćin im je bila udruga ljubitelja oldtimer vozila i motocikala Buzet Classic Club.

Slovenci izostali

- Susretu su se odazvali motoristi iz Rijeke, Opatije, Pule, Umaga, Trsta i Udina. Na žalost, moram to istaknuti, zbog narančaste zone u kojoj se Istra na najnovijoj Covid mapi Europe neopravdano našla, slovenski vespisti nisu mogli doći. Odnosno trebao bi im PCR test što bi bio dodatni trošak za Vespa klubove Kopar i Ljubljana, požalio se dopredsjednik Buzet Classic Cluba Robert Marušić te rekao kako očekuje da europska regulatorna tijela zadužena za procjenu epidemioloških uvjeta, Istru ocjenjuju samostalno, a ne "u paketu".

Marušić je također naglasio kako lipanjski susreti povijesnih motocikala u Buzetu imaju desetljetnu tradiciju koliko je prošlo od prvog susreta "Vespe na Veloj šterni". Prvotno zamišljen kao druženje vespista, danas je susret prerastao u pravi defile, druženje, smotru motocikala proizvedenih u prošlom stoljeću, manifestaciju gastro i turističkog predznaka.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Paolo Pecchi iz Vespa cluba "Ovi Duri" Trieste koji je s tajnikom Vespa kluba Istra Ivanom Rabarom razmijenio klupska obilježja, rekao je kako je ovo prvi puta nakon godinu i pol dana korona pauze da ponovo prisustvuju jednom susretu vespista.

Još tri susreta

- Koronavirus nas je malo pustio na miru i zadovoljni smo što se konačno ponovo možemo družiti s vespistima iz Istre s kojima surađujemo godinama, nadamo se da će nam epidemiološka situacija omogućiti da ove godine održimo još zajedničkih susreta, rekao je ovaj talijanski vespist.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Povoljnoj epidemiološkoj situaciji nadaju se i u Vespa klubu Istra gdje kaže, predsjednik Boris Jurevini, ove godine planiraju još tri susreta, jedan u srpnju i dva u rujnu. Jurevini se dovezao iz Pule na najstarijoj Vespi susreta, modelu iz 1951. godine. "Ravnih joj je sedamdeset godina no vozi bez greške", pohvalio se.

Dubravko Marković - iz Banjola u Buzet (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Sa startom u starogradskoj jezgri, na Šetalištu Vladimira Gortana, popularnom Loparu, motoristi su osim kroz Buzet na svojoj 45 kilometara dugoj ruti prošli kroz Sovinjak, Vrh, Marčeneglu, Medveje, Račice, Krušvare, Pašutiće, Kotle, Hum, Ročko Polje, a prvi puta i dijelom Ćićarije, nakon što su prešli željezničku prugu i preko Kompanja došli u Roč. Susret su završili u Buzetu odakle su krenuli.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Susret vespista trebao se održati 6. lipnja u sklopu vikenda oldtimera i tartufa, manifestacija "Monte Piquente Classic Cup" i Prvog sajma istarskih crnih tartufa, no zbog nestabilnih vremenskih prilika odgođen je za prošlu nedjelju te je njima zaokružen "Buzetski pozdrav ljetu" kojega su zajedno osmislili i realizirali Udruga tartufara Istra i Buzet Classic Club.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum