TAM

FOTO / ROVINJSKI VATROGASNI OLDTIMER umjesto na intervencije - USKORO ODLAZI U MUZEJ

Po završetku prostora za muzej starodobni će TAM otići u zasluženu mirovinu i šumski teren zamijeniti muzejskim prostorom. Ove godine planira se nabava novih vozila i izgradnja novog Vatrogasnog doma u industrijskoj zoni Gripole-Spine u sklopu kojeg je predviđen i muzejski prostor

| Autor: Gabrijela DOBROVIĆ


U voznom parku Javne vatrogasne postrojbe Rovinj među brojnim ulaštenim i modernim vozilima nalazi se i jedan 34 - godišnjak. Riječ je o najstarijem aktivnom vozilu kojeg posjeduju i koriste, marke TAM koji je u prometu od 1987. godine.

Vozilo je prvotno bilo namijenjeno za vojne potrebe, točnije za prijevoz vojnika no kasnije se, zbog odličnih karakteristika, počelo koristiti i u vatrogasne svrhe i to prvenstveno za potrebe gašenja šumskih požara. Opremljen je s rezervoarom vode zapremine četiri kubika i Cigler pumpom 816. Na vrhu vozila nalazi se bacač vode zapremnine 200 litara. Vozilo ima dva sjedeća mjesta, po potrebi i tri.

Osim kod šumskih požara rovinjski vatrogasci svoje najstarije vozilo koriste za prijevoz vode i za izvlačenje vozila s obzirom da je ono opremljeno sajlom velike vučne snage. Kamion ima pogon na svih šest kotača, a ukoliko dođe do manjih oštećenja gume, ona se automatski nadopuni i održava. Stoga je prikladan za nepristupačne terene. Koliko im je poznato, ostale javne vatrogasne postrojbe u Istri, ovakva su ili slična starodobna vozila ustupila svojim dobrovoljnim vatrogasnim društvima.

- Terenske karakteristike su mu odlične no na cesti je ipak nešto sporiji, govore nam rovinjski vatrogasci, upravo iz tog razloga u svojoj garaži imaju i jedno moderno šumsko vozilo iz 2006. godine. Podsjetimo, ove godine planira se nabava novih vozila, ali i izgradnja novog Vatrogasnog doma u industrijskoj zoni Gripole-Spine u sklopu kojeg je predviđen i muzejski prostor.

Vozilo je služilo vatrogascima od 1987. godine (Foto: JVP Rovinj)

Po završetku prostora za muzej, njihovo će starodobno vozilo otići u zasluženu mirovinu i šumski teren zamijeniti muzejskim prostorom. Vjeruju da će svojim šarmantnim izgledom uveseljavati buduće posjetitelje muzeja, prvenstveno dječicu koja mu se uvijek obraduju. Naime, upravo je ovaj limeni ljubimac rovinjskih vatrogasaca privukao najviše pažnje na nedavno održanoj Noći muzeja na otvorenom, gdje je pod svjetlima reflektora privlačio poglede brojnih posjetitelja.

Vozilo je služilo vatrogascima od 1987. godine (Foto: JVP Rovinj)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater