BELLE TERRE ISTRIANE

FOTO / Otvorena izložba Matee Zeman i Tereze Vukić: Vizure kontinentalne Istre prikazane na mediju stakla

| Autor: Ian Tataj


 Prostorije TZ-a Pule ugošćuju novu iteraciju ciklusa "Belle terre istriane". Jučer su, prigodom otvorenja ovog drugog dijela ciklusa, svoje radove izložile i ondje osobno prisustvovale riječke umjetnice Matea Zeman i Tereza Vukić.

Samo je otvorenje "blagoslovio" Milan Marin, predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre, koji je predstavio ukratko poantu radova mladih umjetnica, članica HDLU-a, koje rade na mediju stakla.

- Kroz ovaj ciklus cijele godine iskazujemo ljubav prema istri. To je jedna antejska veza; Antej je bio snažan dok je bio u kontaktu sa zemljom. Tema je povezana s Istrom u svakom slučaju; želimo potaknuti ugodnu atmosferu istre kroz naše kontakte izvan nje, kazao je Marin pri otvorenju.

Matea Zeman, koja se bavi i sportskim penjanjem s kolegicom, naročito u proljeće, objasnila je da je u ovaj ciklus ušla da bi pokazala ljepote središnje Istre jer, kaže, Istru se, izvan nje, često povezuje s morem i morskim doživljajem, a ovim putem bilje i vizure srca i sjevera Istre dolaze do izražaja, te se nada napraviti most - objediniti morski i kontinentalni doživljaj.

Zeman, mada je iz Rijeke, kaže da joj je nono bio iz Umaga, a Tereza Vukić se nadovezala, kazavši da je u svakom slučaju Rijeka blizu Istre; "tu smo".

- Napravili smo jednu fuziju; ovi su tematski radovi bazirani na putovanjima ali i istraživanjima istarskog krajolika, i sveukupno, to su vizure istarskog proljeća, kazala je Vukić.

Direktorica TZ-a Pule, Sanja Cinkopan Korotaj, zahvalila se HDLU-u na tome što oplemenjuje njihov prostor koji, priznaje, nije idealno mjesto za izlaganje, ali jest mjesto kroz koje prođe velik broj posjetitelja, što domaćih, što stranih, te kao takav omogućava da se radove umjetnika vidi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater