dan hrvatske knjige

Izložba posvećena Marku Maruliću u Sveučilišnoj knjižnici

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Osobna arhiva)

(Osobna arhiva)


Vrlo rijetko za neko od starijih književnih djela znamo točan datum kada je dovršeno. Jedno od takvih je "Judita" Marka Marulića, prvi ep napisan na hrvatskom jeziku. Dovršeno je 22. travnja 1501. godine. Stoga se Odlukom Hrvatskog sabora taj dan obilježava kao Dan hrvatske knjige.

Prigodom obilježavanja Dana hrvatske knjige i godišnjice obljetnice objavljivanje "Judite" te Godine Marka Marulića knjižničarke Sonja Brhanić i Ornela Žerić u Sveučilišnoj knjižnici u Puli priredile su malu izložbu "Marko Marulić – književnik i humanist". Na izložbi se mogu vidjeti Marulićeva djela, brojna izdanja "Judite" i izreke koje su i danas aktualne.

"Piše u prašinu i u pijesak sije onaj koji se trudi oholu goropadniku savjet dati." (Marko Marulić, Judita) ili "U nama pomračuje svjetlo zdrava razuma dok god se družimo s onima koje zastire magla poroka." (Marko Marulić, Upućivanje u čestit život po primjerima svetaca), neki su od njegovih citata.

- Za nekog koga smatramo ocem hrvatske književnosti malo se zna, a puno toga pretpostavlja. Marulić je svoja djela potpisivao kao Marko Marul, Marko Marulić, Marko Pecinić, Marko Marulus, a ponekad i uz dodatak Spalatensis i Dalmata. To nije neobično s obzirom da je Hrvatska oduvijek bila na raskršću civilizacija, državnih, vjerskih i svih drugih razdvajanja, pa je korištenje raznih verzija prezimena moglo biti korisno pri trgovanju ili pregovorima. Rođen je 18. kolovoza 1450., a preminuo prije točno 500 godina. Stoga je cijela ova godina proglašena Godinom Marka Marulića. Diljem Hrvatske se izložbama, promocijama, radionicama i javnim čitanjima obilježava taj veliki jubilej, kažu autorice izložbe.

Izložba se do 30. travnja 2024. godine može vidjeti na prvom katu knjižnice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater