FESTIVAL ZNANOSTI 2024.

Interaktivna izložba "INteligencija je IN": O inteligenciji na poučan, zanimljiv i zabavan način

| Autor: Mladen RADIĆ
(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


U Dnevnom boravku Rojca jučer je otvorena interkativna izložba "INteligencija je IN" na kojoj su u sklopu ovogodišnjeg Festivala znanosti učenici Tehničke škole Pula i njihove mentorice prof. Gordana Mofardin i prof. Sandra Balder predstavili svoje viđenje inteligencije.

To su učinili putem interaktivnih plakata, ili pak Kutka za odvažne u kojem će posjetitelji moći slagati Rubikovu kocku i rješavati sudoku kojeg su sami izradili. Interaktivni plakati osmišljeni su vrlo jednostavno s preklopljenim listovima papira koje se mora odlijepiti odnosno otvoriti da bi se, npr. doznalo što je to duhovna, prostorna ili lingvistička inteligencija ili u kojem je slučaju 8+8=4.

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Interaktivna rasvjeta može zabaviti i velike i male, a tu su i testovi inteligencije uz klasični i digitalni šah kojeg su učenici Tehničke škole sami stvorili, a cilj je zabaviti, ali i potaknuti sive stanice na izazovnije aktivnosti, kako stoji u najavi.

Tu je i mali robot koji komunicira s okolinom, no možda najzabavniji dio izložbe je program za prepoznavanje lica koji može očitavati osjećaje i dob promatrača. Dovoljno je sjesti ispred laptopa i pogledati u kameru a program će vrlo brzo otkriti koliko imate godina i što vaše lice govori o vašem raspoloženju. Može se malo igrati, mijenjati grimase i vidjeti kako program reagira, a ne treba se ljutiti ako promaši vašu dob za koju godinu ili ako se za vrijeme snimanja u nekoliko sekundi predomisli i postara vas.

Učenici su pripremili interaktivne plakate o vrsti inteligencije, o umjetnoj inteligenciji, pisali su i crtali na temu što je to inteligencija. Onda su odradili tehnički dio, gdje su programirali robota koji radi s pomoću umjetne inteligencije.

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Na jednom mjestu je kutak gdje se svjetlo pali i gasi kada se pljesne. Učenici su napravili svoj test inteligencije koji se rješava pomoću QR koda, a QR kod može posredovati kako bi se doznale još neke zanimljivosti o inteligenciji koje isto tako pomoću QR koda možeš vidjeti što i kako. Učenicima je puno draže ovako raditi nešto kreativno nego sjediti na nastavi i nešto što im je blisko, kaže profesorica Mofardin.

Zanimljivo je i da su se u tom projektu spojile dvije različite struke, dva različita predmeta s obzirom da Balder predaje strojarsku grupu predmeta, a Mofardin etiku i hrvatski jezik i književnost.

- Uvijek je dobro spojiti opće predmete i struku, tako jer onda možeš odraditi iz dva aspekta bilo kakvu izložbu. Tako smo i lani imali isto ovdje izložbu o pulskom divu Uljaniku, gdje su oni radili neke nacrte što se direktno tiče škole, a radili smo i priču o Uljaniku, kaže Mofardin koja je s učenicima obrađivala što je to inteligencija pa su osmislili zanimljivosti o inteligenciji. Iako ima više definicija, izgleda da su se svi složili da je inteligencija sposobnost snalaženja u svakoj situaciji.

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Tu su i definicije raznih vrsta inteligencije kojih se možda nije naodmet podsjetiti poput toga što je prostorna inteligencija.

Uz temu inteligencije kakvu poznajemo u zadnje vrijeme sve se više postavlja pitanje o prednostima i manama umjetne inteligencije čime su se učenici također pozabavili. Zanimljivo je da se tema sigurnosti i privatnosti nalazi i u segmentu o pozitivnim stranama, i u dijelu o negativnim.

Sve u svemu, jako zanimljivo i poučno, ali zato ništa manje zabavno, no najljepše od svega je vidjeti kako su se učenici i njihove mentorice potrudili, a očito je da su bili vrlo motivirani. Kako to izgleda i funkcionira može se razgledati i isprobati do petka, do kada traje Festival znanosti, od 9 do 21 sat.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of