ZAGREB

Zagreb: Otvorena Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ovogodišnju Sveučilišnu školu hrvatskoga jezika i kulture otvorila je u ponedjeljak u auli Sveučilišta u Zagrebu voditeljica Škole Zrinka Jelaska.

Organizatori Škole su Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska matica iseljenika (HMI), a ove godine pohađa je 15 polaznika iz Austrije, Italije, Mađarske, Velike Britanije i SAD-a.

Sveučilišna škola namijenjena je mladeži hrvatskoga podrijetla i svima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj te naučiti ili usavršiti hrvatski jezik. 

Jelaska je naglasila kako je ovogodišnji sastav polaznika jedan od do sada najmlađih i učenicima poželjela uspješno pohađanje nastave hrvatskoga jezika i kulture.

Polaznicima se obratio i ravnatelj HMI Mijo Marić, koji je podsjetio kako je Matica osnovana prije 70 godina i u tom razdoblju realizirala mnoge programe kojima je bio cilj okupljanje iseljeništva.

Ova škola, istaknuo je, počela je 1980. pod nešto drukčijim imenom - Hrvatska škola jezika i kulture. Godine 1990. krenuli smo sa Sveučilištem u zajedničko izvođenje programa, pri čemu je Sveučilište stavilo naglasak na jezik, a HMI na kulturu.

Marić je podsjetio kako je školu od 1991. prošlo preko 1100 učenika, koji su od tada neprekidno u odnosu s hrvatskom državom. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater