OSNABRUECK

Vrane se po inteligenciji mogu mjeriti s velikim čovjekolikim majmunima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemačka studija dala je posve novo značenje pojmu "ptičji mozak" jer je pokazala da se vrane po inteligenciji mogu mjeriti s našim najbližim srodnicima- velikim čovjekolikim majmunima.

Znanstvenici s njemačkog sveučilišta Osnabrueck i instituta za ornitologiju Max Planck usporedili su fizičke i društvene kognitivne sposobnosti vrana s onima čimpanza i orangutana, prema rezultatima objavljenima u četvrtak.

Znanstvenici su utvrdili da se kod običnih vrana već u dobi od četiri mjeseca razviju u punoj mjeri kognitivne vještine kao što je to slučaj s odraslim čovjekolikim majmunima.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Scientific Reports.

Zaključke su izveli na temelju eksperimenata izvorno razvijenih za primate i potom prilagođenih pticama.

To je uključivalo među ostalim skrivanje poslastice ispod preokrenute čaše kako bi se vidjelo može li vrana pratiti gdje je skrivena hrana - poput igre 'šibičarenja'.

Pernate životinje kljunom su pokazivale čašu koja je skrivala hranu.

Osam vrana starih 4, 8, 12 i 16 mjeseci obuhvaćene su istraživanjem i testirane raznim zadaćama. Primjerice ispitano je njihovo prostorno pamćenje ili društveno ponašanje poput komunikacije.

Ptice su briljirale na testovima kojima su pokazale razinu razumijevanja količina, uzročno-posljedičnih veza, društvenog učenja i komunikacije kao i čimpanze i orangutani, uvrdili su znanstvenici.

Sljedeća faza istraživanja  bit će razvoj testova kojima će se utvrditi vještine specifične za tu vrstu.

Voditeljica studije Simone Pika sa sveučilišta Osnabrueck kaže kako sada raspolažemo “vrlo snažnim dokazima da su, barem u zadacima koje smo koristili, vrane vrlo slične velikim čovjekolikim majmunima”.

 “U čitavom spektru kognitivnih vještina njihova je inteligencija doista zadivljujuća”.

Ptice su pokazale razumijevanje brojeva, uspješno su slijedile upute znanstvenika koji bi im pokazali gdje je skrivena nagrada i kako da dođu do nje.

Znanstvenici su bili iznenađeni da vrane već u dobi od četiri mjeseca mogu svladati brojne zadaće.

“Nismo očekivali da će svladati te zadatke tako brzo”, kaže Pika.

 “Vrane brzo uče, a ove su odgajali ljudi, vrste tako udaljene - što je trebalo prevladati”, kaže Mathias Osvath sa švedskog sveučilišta Lund koji nije bio uključen u studiju.

"Zamislite da vrane uče djecu ili majmune. Koliko bi bili uspješni?", pita on dodajući da je nova studija možda i podcijenila inteligenciju vrana, ali predstavlja novi dokaz njihovih fleksibilnih društvenih vještina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater