NEW YORK

UN: djeca u bogatim zemljama pretila i slabijih vještina

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Previše djece u najbogatijim zemljama svijeta nema osnovna znanja iz matematike i čitanja te pate od mentalnih poremećaja i pretilosti, objavio je u utorak UNICEF. 

U izvještaju agencije rangirana je 41 članica Europske unije i Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) prema zdravlju, vještinama i sreći djece.

Danska, Nizozemska i Norveška na vrhu su, a Bugarska, Čile i Sjedinjene Američke Države na dnu liste zemalj s visokim prihodima.

U većini analiziranih zemalja oko 20 posto djece nema osjećaj zadovoljstva, pokazuje izvješće.

Najgora je Turska sa samo 53 posto djece koja su zadovoljna svijim životom, a slijede Japan i Velika Britanija.

Litva bilježi najveći broj samoubojstava među adolescentima, dok su na drugom i trećem mjestu Novi Zeland i Estonija.

U pogledu fizičkog zdravlja, svako treće dijete je pretilo ili ima prekomjernu težinu, a te stope naglo rastu u južnoj Europi.

Oko 40 posto djece do 15. godine u bogatim zemljama nema osnovne matematičke vještine i vještine čitanja, najviše u Bugarskoj, Rumunjskoj i Čileu, kažu u agenciji.

Izvješće je izrađeno na temelju podataka prije pandemije koronavirusa i UNICEF upozorava da je zdravstvena kriza dodatna prijetnja dobrobiti djece

"Puno najbogatijih zemalja svijeta, koje imaju resusre da svima osiguraju sretno djetinjstvo, iznevjerilo je djecu", rekla je direktorica u UNICEF-z Gunilla Olsson.

"Ako vlade u sklopu odgovora na pandemiju ne poduzmu hitne i odlučne mjere za zaštitu dobrobiti djece, možemo očekivati rast siromašta, lošije tjelesno i mentalno zdravlje te daljnje propadanje vještina djece", istaknula je.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini