DOBRA VIJEST

U siječnju kreće proširenje smještajnih kapaciteta pulskog Studentskog doma: studenti će dobiti još 248 kreveta

| Autor: Milan PAVLOVIĆ

Realizacijom projekta “Proširenje infrastrukture studentskih smještajnih kapaciteta Studentskog doma Pula“ unaprijedit će se uvjeti studiranja i studentskog života u Puli, te će se studentima tako pomoći pri podmirenju troškova studija, dnevne prehrane i troškova stanovanja i to prvenstveno onima kojima je to najpotrebnije

Dugo iščekivanu dobru vijest dobili su u ovo predblagdansko vrijeme pod bor pulski studenti. Naime, u siječnju kreću radovi na proširenju smještajnog kapaciteta pulskog Studentskog doma po okončanju kojih će studenti, uz postojeće, dobiti na raspolaganje novih 248 kreveta. Vijest je službeno objavljena početkom prošlog tjedna, na početnoj konferenciji europskog projekta “Proširenje infrastrukture studentskih smještajnih kapaciteta Studentskog doma Pula“, kada je rečeno i da vrijednost projekta iznosi više od 75 milijuna kuna, te da je većinom financiran iz europskih fondova. Realizacijom ovog projekta, kako je tom prilikom rečeno, studentima Sveučilišta Jurja Dobrile unaprijedit će se uvjeti studiranja i studentskog života u Puli, te im tako pomoći pri podmirenju troškova studija, dnevne prehrane i troškova stanovanja i to prvenstveno onima kojima je to najpotrebnije - studentima slabijeg socioekonomskog statusa i studentima s invaliditetom.

Uređenje dva nova paviljona

Studentski dom u Puli trenutno ima 70 soba u kojima može živjeti 136 studenata. Na lokaciji provedbe projekta nalaze se postojeće građevine koje uključuju paviljon „1“ i studentski restoran, dok je samim projektom obuhvaćena izgradnja i opremanje dodatne dvije građevine – paviljona „2“ i paviljona „3“. Paviljon „1“ je građevina u kojoj je organiziran smještaj od 136 ležaja smještenih u 70 smještajnih jedinica koje su najvećim dijelom organizirane kao dvokrevetne sobe.

- Od ukupnog broja soba, četiri su sobe prilagođene osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti, a dodatna četiri apartmana namijenjena su boravku gostujućih profesora. Dom će se proširiti na bivše kotlovnice i praonice Opće bolnice Pula i dobit 124 nove sobe sa spomenutih 248 kreveta, kazao je Miodrag Čerina, ravnatelj Studentskog centra govoreći o projektu. Postojeća zgrada kotlovnice koja je ukupne površine 850 metara kvadratnih, prenamijenit će se u paviljon „2“ u kojem će se osigurati smještajni kapacitet od 194 ležaja u 97 smještajnih jedinica. Od ukupnog broja soba, njih četiri će se prilagoditi osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti, a u objektu će se osigurati i pomoćni sadržaji namijenjeni dnevnom boravku, učenju i prehrani. Objekt koji je prema postojećem stanju praonica rublja Opće bolnice Pula, prenamijenit će se u paviljon „3“ s kapacitetom od 54 ležaja u 27 smještajnih jedinica. U ovoj će se građevini organizirati i dvije učionice, čajne kuhinje i spremišta.

- Kotlovnicu ćemo srušiti, dok ćemo objekt praonice ćemo zadržati i dati mu novi sjaj. Radi se o vrijednom objektu kojeg je krajem 30-ih godina prošlog stoljeća projektirao poznati pulski arhitekt Alberto Turina, te ćemo ga stoga adaptirati prema zahtjevima konzervatora i nadograditi mu jedan kat, kazao je Čerina. Budući da postojeći smještajni kapaciteti ne udovoljavaju broju studenata Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i njihovim zahtjevima vezanima za kvalitetu studentskog života, visinu troškova studiranja, Sveučilište Jurja Dobrile i Studentski centar na projektu namjeravaju proširiti smještajne kapacitete i svim skupinama društva, uključujući i studente s invaliditetom i studente slabijeg socioekonomskog statusa i omogućiti im uključivanje u sustav visokog obrazovanja. Radovi počinju u siječnju i trajati će nešto više od godinu dana, tako da se kraj cijelog projekta očekuje koncem ožujka 2021. godine.

Pametne sobe i moderno uređenje

- U prvim danima siječnja uvest ćemo izvođače radova u posao, a to su splitske tvrtke Lavčević i Lavčević inženjering, dok je nadzor povjeren društvu Projektiranje Zagreb. S obzirom na to da na Sveučilištu studira gotovo 4 tisuće studenata, od kojih polovica nije iz Istre, izgradnjom novih soba pokrit će se oko deset posto potreba. No, bitno je reći da su ovi kapaciteti namijenjeni i studentima slabijeg socioekonomskog statusa, kao onima s invaliditetom, kazala je prorektorica Sveučilišta Jurja Dobrile i voditeljica ovog projekta Lorena Mošnja Škare. Bit će to tzv. pametne sobe, u koje će se ulaziti uz pomoć kartica, koje će biti moderno uređene, opremljene internetom, televizorom, a na svakom katu bit će kuhinja i učionice. U sklopu kompleksa izgradit će se tulumarnica, praonica i sušionica rublja, fitness dvorana i parkiralište s mogućnošću punjenja električnih vozila. Osim toga, pripremljena je i dokumentacija za uređenje nogometnog, teniskog i univerzalnog sportskog terena te sportske dvorane. Što se tiče same planirane dinamike odmah u siječnju kreće uvođenje izvođača radova, stručnog nadzora nad građenjem i voditelja projekta u posao. U narednih godinu dana obaviti će se rušenje objekta kotlovnice, izgradnja paviljona „2” i „3” i uređenje okoliša. Što se opremanja tiče priprema i provedba nabave za opremanje obavit će se do travnja naredne godine, za listopad je predviđeno potpisivanje ugovora, a opremanje novoizgrađenih paviljona od studenog 2020. do veljače 2021. godine. U završnoj fazi izgradnje objekata paviljona "2" i "3" biti će izvedeno priključenje na postojeću komunalnu infrastrukturu.

 **************

STUDENTSKI DOM U BROJKAMA

Projekt „Proširenje infrastrukture studentskih smještajnih kapaciteta Studentskog doma Pula“, vrijednosti je 58.403.812,50 kuna, a financira ga Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija. EU sufinanciranje projekta iznosi 49.643.240,62 kuna. Dana 4. srpnja 2019. godine odobreno je dodatno sufinanciranje od strane MZO-a u iznosu od 16.958.934,10 kuna zbog povećanja iznosa izvođenja radova čime ukupna vrijednost projekta iznosi 75.362.746,50 kuna. Trajanje projekta je 58 mjeseci, a razdoblje provedbe projekta je od 9. svibnja 2019. godine do 31. ožujka 2021. godine. 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini