NAJNOVIJEVODNJAN

U OTKRIVANJU NEBA: Dočekali i teleskop "u svom dvorištu"

| Autor: Patricija SOFTIĆ

U petak se u, do zadnjeg mjesta ispunjenoj, Staroj uljari u Vodnjanu održala manifestacija "U otkrivanje neba", koju je u sklopu Vodnjanskog ljeta organiziralo Pučko otvoreno učilište "Vodnjan". A kako se i ne bi tražilo mjesto više kada je predavanje održao jedan od najcjenjenijih istarskih profesora i astronoma, Korado Korlević koji godinama uspješno vodi Zvjezdarnicu Višnjan. Tema njegovog zanimljivog predavanja u Vodnjanu bila je ono po čemu je višnjanska zvjezdarnica možda i najpoznatija, "Mala tijela Sunčevog sustava".

Naime, zvjezdarnica u Višnjanu druga je najuspješnija zvjezdarnica na svijetu u razotkrivanju asteroida koji bi mogli predstavljati prijetnju za Zemlju, pokazala je nedavno objavljena statistika Centra za mala tijela Međunarodne astronomske unije.

Tamošnji je tim od početka 2019. odradio čak 54,5 posto posla u praćenju tijela koja prolaze blizu Zemlje i predstavljaju moguću prijetnju za nju, čime se smjestio odmah iza NASA-e, a ispred američke vojske i Europske svemirske agencije (ESA). Publika u Vodnjanu imala je prilike čuti o povijesti Zvjezdarnice Višnjan, njenom radu i najvećim otkrićima, kao i o važnosti edukacije najmlađih o astronomiji. Bilo je riječi i o sve većem problemu svjetlosne zagađenosti, njenom utjecaju na životinjski svijet, a ostalo je i vremena za pitanja posjetitelja.

Potom su svi krenuli put nogometnog igrališta gdje je organizirano promatranje neba teleskopom. Osim Mjeseca, vedro nebo je dopustilo promatranje Jupitera i Saturna, što je bila zaista jedinstvena prilika za više stotina zaljubljenika u astronomiju koji su (ne)strpljivo čekali red pred teleskopom da bi barem nakratko pobliže razgledali noćno nebo.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam