INOVATIVNI OPERATIVNI ZAHVAT

TAVR - zahvat koji je "smekšao" Jaggerovo "kameno" srce

| Autor: Hina
Ilustracija (Arhiva)

Kada je nedavno frontmenu Rolling Stonesa Micku Jaggeru zamijenjen srčani zalistak, francuski liječnik koji je izmislio tu operativnu tehniku ostao je skroman. 

"Nisam baš neki fan Rolling Stonesa, ali mi je drago da je sve dobro prošlo", rekao je AFP-u profesor Alain Cribier.  

Premda taj inovativni kardiolog nema sjaj jedne rock zvijezde, u njegovu polju medicine mnogi ga kolege upravo takvim smatraju. 

Poznata kao transkateterska implantacija aortnog zaliska (TAVR), njegova metoda postupno je zamijenila zamjenu zaliska na otvorenom srcu.  

Najčešća bolest zaliska naziva se aortnom stenozom. Nastaje suženjem i otvrdnjavanjem zaliska zbog stvaranja kalcifikata. Bolest je najčešće povezana sa starijom životnom dobi. 

Zamjena zaliska tradicionalno se obavljala kirurškim otvaranjem grudnog koša, zaustavljanjem rada srca i stavljanjem pacijenta na tzv. stroj srce-pluća u općoj anesteziji. 

Godišnje se u svijetu na otvorenom srcu obavi više od 200 tisuća takvih operacija.

Cribierova tehnika, koja se obavlja pod lokalnom anestezijom, u usporedbi s ranijim zahvatima minimalno je invazivna i oporavak je puno kraći. 

Kirurg rezom u blizini prepona pristupa bedrenoj arteriji, u nju umeće kateter opremljen zamjenskim zaliskom koji se nalazi u metalnoj mrežici (stentu) i balonom koji će ga napuhati. 

Kada stigne do predviđenog mjesta i proširi se, novi zalistak istiskuje stari i preuzima posao regulacije protoka krvi.

Otkako je prvi put primijenio zahvat, Cribier je obučio na desetke liječnika diljem svijeta. U početku je TAVR bio namijenjen samo pacijentima koji su bili preslabi da izdrže operaciju na otvorenom srcu. 

No u posljednjih desetak godina njegova upotreba proširena je i na one pacijente kojima tradicionalan pristup predstavlja "umjeren rizik". 

Od 2009. godine Cribierovim zahvatom je u 65 zemalja svijeta operirano oko 400 tisuća srčanih bolesnika, no taj bi se broj uskoro mogao rapidno povećati. 

Studija temeljena na kliničkim ispitivanjima i prošli mjesec objavljena u časopisu The New England Journal of Medicine pokazala je da se TAVR-om postižu bolji rezultati i u pacijenata s "niskim rizikom" od komplikacija pri tradicionalnom zahvatu. 

Nakon što je prvi Cribierov pokušaj da razvije novu tehniku propao, rad na njezinu usavršavanju postao mu je opsesija, priznao je. No kad je napokon uspio, dočekan je sa skepsom. 

"Kardiokirurzi su ustali na zadnje noge. 'Tko je taj luđak koji nam pokušava potkopati posao?'", pitali su se. 

Danas TAVR uglavnom obavljaju kardiolozi, a ne kirurzi, no to bi se uskoro moglo promijeniti. 

"Kirurzi imaju sve više konkretnih dokaza o uspješnosti ovog zahvata i počet će prihvaćati metodu", rekao je Cribier. 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of