NAJNOVIJEHALMED:

Tablete za prekid trudnoće samo u zdravstvenim ustanovama

| Autor: Hina
ilustracija

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) upozorila je u ponedjeljak na netočne navode o lijeku s djelatnom tvari mifepriston u pojedinim medijima, koji su objavili vijest da su i u Hrvatskoj odobrene tablete za prekid trudnoće, istaknuvši da se te tablete ne mogu nabaviti u ljekarnama nego samo u zdravstvenim ustanovama.

Primjena lijeka s djelatnom tvari mifepriston, koji se u kombinaciji s lijekom mizoprostolom u indiciranim medicinskim stanjima koristi za prekid trudnoće lijekovima, dozvoljena je i moguća samo u zdravstvenim ustanovama (bolnice, poliklinike i dr.).

Sukladno odobrenim informacijama o lijeku (sažetak opisa svojstava lijeka i uputa o lijeku), određeno je da se lijek primjenjuje u prisutnosti liječnika ili člana njegovog, odnosno njezinog zdravstvenog osoblja.

Drugim riječima, suprotno navodima u pojedinim medijima, pacijentice ne mogu doći do mifepristona putem ljekarni, niti mogu predmetni lijek primjenjivati kod kuće, bez liječničkog nadzora, ističe HALMED u priopćenju.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam